Εκλογές 2010: «ικανοποίηση» στο πολιτικό σύστημα … προβληματισμός στον λαό!

Πρέπει να ομολογήσω ότι «πάγωσα» με την ροή των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοέμβρη και πάγωσα γιατί μέσα από αυτά δεν διέκρινα το αναμενόμενο σαφές πολιτικό μήνυμα, την καθάρια καταδίκη της κυβέρνησης του μνημονίου καθώς επίσης και την προσδοκώμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Επίσης και η αποχή σαν πολιτική έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας δεν φαίνεται να άγγιξε το κυβερνών κόμμα γιατί πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους χρεώνουν την αποχή στην ΝΔ,  οι οποία λένε "...δεν κατόρθωσε να την συσπειρώσει (!) στο αντιμνημονιακό της μπλοκ".

Κοντολογίς οι χθεσινές κάλπες έβγαλαν ένα ανίσχυρο, άτονο, χλιαρό, και εν πολύς αδιευκρίνιστο πολιτικό μήνυμα το οποίο αφενός … ανακούφισε και γέμισε «αισιοδοξία» τα κόμματα εξουσίας ενώ παράλληλα ικανοποίησε (!) και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό σύστημα σε όλη του την μεγαλοπρέπεια «πανηγυρίζει» σε βάρους του άμοιρου έλληνα πολίτη ο οποίος θα κληθεί από την επόμενη κιόλας των εκλογών να αντιμετωπίσει την νέα επιδρομή και να διαχειριστεί τις ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η «ικανοποίηση» των κομμάτων !
- Το ΠΑΣΟΚ, λαβωμένο μεν, νικητής δε (!), διατηρεί έστω και με μικρό ποσοστό την .... πρωτιά, γεγονός που θα του "επιτρέψει" σε συμμαχία με τα ...εξαπτέρυγά του (ΛΑΟΣ, Ντόρα κλπ) να συνεχίσει την μνημονιακή πολιτική του ΔΝΤ και των Τραπεζών.
- Η ΝΔ μετά από τις εσωκομματικές αναταράξεις που προξένησε η αλλαγή ηγεσίας κατόρθωσε να συγκρατήσει την εκλογική της βάση, να περιορίσει την ψαλίδα που την χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ και να αναδείξει τον Αντώνη Σαμαρά σε αδιαμφισβήτητο πλέον αρχηγό.

- Το ΚΚΕ είναι ο μεγάλος κερδισμένος της αναμέτρησης ενισχύοντας τις δυνάμεις του πανελλαδικά. Οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν το ΚΚΕ για την δυναμική του στάση απέναντι στο μνημόνιο και τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Ο ΛΑ.Ο.Σ. παρά την αναμενόμενη συρρίκνωση του λόγω των συνεχών μεταλλάξεών της τυχοδιωκτικής πολιτικής του αρχηγού του κατόρθωσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του κύρια λόγω της τελευταίας του .. κολοτούμπας με την κριτική του στον Γιώργο Παπανδρέου.

- Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επίσης πανηγυρίζει γιατί παρά την τριπλή διάσπαση η επιλογή του Αλέξη Μητρόπουλο στην περιφέρεια Αττικής του επέτρεψε να διατηρήσει την εκλογική του πελατεία.

- Οι Οικολόγοι-Πράσινοι κατέγραψαν και αυτοί μικρή αύξηση των ποσοστών τους σε Αττική και Μακεδονία που κυμαίνονται στο 3-4%.

- Η Δ.Α. καταμέτρησε για πρώτη φορά τις ισχνές της δυνάμεις, παρά τις αντίθετες προσδοκίες.

- Ο «μοναχικό καβαλάρης», ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε και αυτός μια καταγραφή της ατομικής του προσπάθειας, καταγραφή η οποία θα αξιοποιηθεί από τον ίδιο.

- Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με την πανελλαδική της συμμετοχή κατάφερε να στείλει συμβούλους σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια βάζοντας υποθήκη για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αριστερό αντιμνημονιακό μπλοκ

Η μεγάλη εκλογική άνοδος του ΚΚΕ με την επίσης σημαντική παρουσία και των άλλων δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς που αθροιστικά καταγράφουν ποσοστά της τάξης του 28-30 % στην περιφέρεια Αττικής (ΚΚΕ 14,43%, Συριζα 6,23, ΔΑ 3,81%, Αλαβάνος 2,16% και Ανταρσύα 2,29%)  θα μπορούσε να δρομολογήσει την δημιουργία του αριστερού αντιμνημονιακού μπλοκ, και λέω θα μπορούσε εάν στις ηγετικές ομάδες αυτών των κομμάτων ο κομματικός πατριωτισμός παραμεριζόταν για χάρη του εθνικού και λαϊκού συμφέροντος.

Η συμμαχία των «προθύμων»

Μοναδική και βραχυπρόθεσμη διέξοδος του Γιώργου Παπανδρέου είναι η συμμαχία των «προθύμων», Γ. Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη, κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί από τον νεοφιλελεύθερο πολιτικό χώρο καθώς κάποια μεγαλοεπιχειρηματικά λόμπυ προωθούν αυτή τη λύση. Μια «Μνημονιακή Συμμαχία» η οποία θα εκφραστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο εκπέμποντας προς το λαό την ψευδή εικόνα μιας .. οικουμενικής διακυβέρνησης.
Ενδεχόμενο που θα συναντήσει βέβαια την γενική αποδοκιμασία αλλά ταυτόχρονα θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ χρόνο, χρόνο για ανασύνταξη και προκήρυξη εθνικών εκλογών σε προσφορότερο πολιτικό χρόνο, πιθανόν τον Μάρτη του ’11.

Ο «δεύτερος γύρος»

Την Κυριακή, 14 Νοέμβρη, διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές σε περίπου 11 περιφέρειες και 221 δήμους της χώρας, προσωπικά εύχομαι και προσεύχομαι, ο έλληνας ψηφοφόρος να δώσει αυτή την Κυριακή ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό αντιμνημονιακό μήνυμα το οποίο να μην επιδέχεται πλέον αυθαίρετων ερμηνειών από αυτούς που συστηματικά παραποιούν και διαστρεβλώνουν την λαϊκή βούληση.

Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν ή όχι σε αυτές τις επαναληπτικές εκλογές επιβάλλεται να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά το αντιμνημονιακό λάβαρο για την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά των διεθνών χρηματοπιστωτικών λόμπυ και των ντόπιων πρακτόρων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου