Ι. Τέντες: Προσπάθεια ελέγχου των δικαστών οι επιστολές Βαλυράκη!

Ιωάννης Τέντες
Ήχηρή παρέμβαση έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες με αφορμή τις επιστολές του προέδρου εξεταστικής επιτροπής της Βουλής Σήφη Βαλυράκη, όπως αυτή που έστειλε  για το θέμα της διαφυγής στο εξωτερικό του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ.
Με αφορμή το περιεχόμενο αυτής της τελευταίας επιστολής, ο κ. Τέντες κάνει λόγο για προσπάθεια άσκησης ελέγχου και εποπτείας των δικαστών, κάτι που δεν επιτρέπεται από το νόμο και το Σύνταγμα, καθώς με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Σήφης Βαλυράκης
 Ο κ. Βαλυράκης μετά την διαφυγή του Φ. Γιούνγκ, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, τον κ. Τέντε, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ Ιωάννη Σακελλάκο και τους εφέτες ειδικούς ανακριτές της Siemens Μαρία Νικολακέα και τους Ι. Φιοράκη και Ν. Πιπιλίγκα με κοινοποίηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή).

Στην επιστολή του ο κ. Βαλυράκης αναφέρει ότι η υπόθεση της Siemens παραμένει ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης «χωρίς μάλιστα να έχουν κληθεί προς απολογία οι κατηγορούμενοι για την ασκηθείσα συμπληρωματική ποινική δίωξη».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της επιστολής του, αφήνει να εννοηθεί ότι η Δικαιοσύνη καθυστερεί να διερευνήσει την υπόθεση της Siemens. «Επειδή, η άμεση, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να διαφυλαχθεί και το ίδιο το κύρος και η αξιοπιστία αυτής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έχουν προηγηθεί και άλλες επιστολές, ανάλογου περιεχομένου, του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, όπως αυτή με την οποία ο κ. Βαλυράκης ζητούσε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης κατά των δικαστών που χειρίστηκαν στο παρελθόν την υπόθεση της Siemens.

Το περιεχόμενο των επιστολών του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτές ο κ. Βαλυράκης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταλογίζει ή αναζητά ευθύνες από δικαστικούς λειτουργούς ή σε άλλες περιπτώσεις να υποδεικνύει ακόμη και τις ενέργειες που εκείνοι πρέπει να κάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε από τον κ. Τέντε ο οποίος με επιστολή του προς τους τρεις ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens, τους ζητεί να μην λάβουν υπόψη τους το έγγραφο του κ. Βαλυράκη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ακόμη, ότι προκύπτει προσπάθεια να ασκηθεί έλεγχος και εποπτεία στις δικαστικές αρχές, κάτι που δεν επιτρέπεται από το νόμο και από το Σύνταγμα.
ΠρώτοΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου