Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ Καιρός

Παζάρι για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών πιέσεων για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Υπουργοί μεσολαβητές και κρίσιμες συναντήσεις. Τι ζητούν φαρμακοποιοί, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι.

Για απεργιακές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι Φαρμακοποιοί

Από τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, θα εξαρτηθεί αν ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η γενική συνέλευση του κλάδου εξουσιοδότησε τα προεδρεία των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Στο επίκεντρο της συνέλευσης βρέθηκαν θέματα σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία και την κληρονομικότητα της άδειας του φαρμακείου.

Το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη. Το υπουργείο Υγείας αναμένει την πρόταση των φαρμακοποιών στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι µε «όπλο» τον κορεσµό

Τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλµατος του συµβολαιογράφου, µε έµφαση στο γεγονός ότι δεν είναι ελεύθερος επαγγελµατίας, αλλά άµισθος δηµόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί µέρος της δηµόσιας εξουσίας, επικαλούνται οι συµβολαιογράφοι στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις επικείµενες ρυθµίσεις για την απελευθέρωση της συµβολαιογραφίας.

Προβάλλοντας τον υπερπληθωρισµό του επαγγέλµατος, καθώς στην Ελλάδα, σε σχέση µε τον αριθµό των κατοίκων, ο αριθµός των συµβολαιογράφων είναι από διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συµβολαιογράφοι ανησυχούν για το µέλλον σε περίπτωση άρσης των περιορισµών. Πρωτίστως όµως θεωρούν ότι ενδεχόµενη εισαγωγή στον κλάδο νοµικών χωρίς εξειδίκευση και άλλους περιορισµούς, θα έχει ως συνέπεια τη διασάλευση της ασφάλειας του δικαίου. Κι αυτό γιατί, αν αυξηθεί ο αριθµός των συµβολαιογράφων, θα καταστεί δυσχερέστατος ο εισαγγελικός έλεγχος που ασκείται τώρα σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών που παρέχει. Αν τελικά αποφασιστεί το «άνοιγµα» του επαγγέλµατος µε την άνευ αυστηρών όρων εισαγωγή στον κλάδο, οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τα προβλήµατα που θα ανακύψουν. Και ερωτούν: πώς θα αντιµετωπίσει η Πολιτεία τον πολλαπλασιασµό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες η έννοµη τάξη σήµερα τις διασφαλίζει µε πλήθος διατάξεων, µέσω του ελεγχόµενου συµβολαιογράφου - δηµόσιου λειτουργού;

Το ενδεχόµενο άρσης των τοπικών περιορισµών και της καθιέρωσης της αρµοδιότητας του συµβολαιογράφου ανά την επικράτεια, θα έχει ως συνέπεια – όπως επισηµαίνουν οι συµβολαιογράφοι – την εξαφάνιση των συµβολαιογραφείων της περιφέρειας.

Τη διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών ζητά από τη Βουλή το ΤΕΕ

Εκφράζοντας την αγωνία του ΤΕΕ για το μέλλον του επαγγέλματος του μηχανικού, των κατασκευών, της ανάπτυξης της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή προς τους 300 της Βουλής τους καλεί να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα, ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών, τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τα επονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

Όπως τονίζει, «το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Εννέα στις δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μηχανισμό καθορισμού τους. Σε μια από τις τέσσερις είναι δεσμευτικός, στις υπόλοιπες, στο πλέγμα προδιαγραφών, κανονισμών και ελέγχων που είναι υποχρεωτικά, οδηγούν εν γένει σε πολύ υψηλότερες αμοιβές».

Τα δεδομένα που προκύπτουν από μελέτη του ΤΕΕ, αλλά και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, καθιστούν σαφές - αναφέρεται στην επιστολή - ότι «η διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών αποτελεί αναγκαιότητα υψίστης σημασίας, τόσο για την εξασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών στη χώρα μας όσο και για την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και του Δημοσίου συμφέροντος».

Ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμιά πρόσφατη μελέτη σε σχέση με τις επιπτώσεις του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού. Η κυβέρνηση επικαλείται μελέτη-ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, το γενικό πόρισμα της οποίας περιέλαβε και στο τελευταίο αναθεωρημένο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή του ΙΟΒΕ προς το ΤΕΕ, η μελέτη δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις επιπτώσεις από το επάγγελμα του μηχανικού».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «η μείωση της αμοιβής των μηχανικών θα οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση του χρόνου που διατίθεται για τη μελέτη ενός έργου. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει, για λόγους ασφαλείας, σε υπερδιαστασιολόγηση των κατασκευών με άμεση επίπτωση την αύξηση του κόστους κατασκευής».

Ταυτόχρονα, η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών θα οδηγήσει τους μηχανικούς σε έναν ανελέητο αθέμιτο ανταγωνισμό με θύματα τους ίδιους, την ποιότητα των έργων, το κράτος που θα παρακολουθεί τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και τους ικανότερους να μεταναστεύουν, τα πιο οργανωμένα τεχνικά επιχειρηματικά σχήματα να κλείνουν. Με την ίδια ρύθμιση, το ίδιο το κράτος οδηγεί σε απώλεια πόρων, φόρων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Σε περίπτωση που αυτά τα σχέδια περάσουν, υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης, τότε η κοινή λογική και ο χρόνος θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική», καθώς το κράτος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα χάσουν πάρα πολλά και άμεσα.
πηγή: ellispoint

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *