Οι αντιθέσεις «ρέουν» στους αγωγούς ενέργειας

Κυβερνητική σύσκεψη εν αναμονή και της επίσκεψης αύριο του Ισραηλινού αντιπροέδρου στην Αθήνα
ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στη «σκακιέρα» των ενεργειακών δρόμων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.
 

ΤΟ ΘΕΜΑ των αγωγών μεταφοράς ενέργειας συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκε «η παρουσία της Ελλάδας στο "παιχνίδι" της μεταφοράς ενέργειας».

Η ΣΥΣΚΕΨΗ έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες, την οποία θα απασχολήσουν αποκλειστικά τα θέματα της ενέργειας. Πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας για θέματα επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πηγή σημείωνε ότι έγινε «μια ενδελεχής συζήτηση γύρω από πολύπλοκο θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας» και ότι η ενημέρωση των υπουργών προς τον πρωθυπουργό αφορούσε τις εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», «Nabucco», «South Stream» και «ITGI».

ΠΙΣΩ από τις «συμφωνίες» για τους συγκεκριμένους αγωγούς, κρύβονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι τέσσερις αγωγοί προορίζεται να καλύψουν τις «ανάγκες» της ΕΕ σε φυσικό αέριο, με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, να ανταγωνίζονται για το ποιος θα εξασφαλίσει την «τροφοδοσία» και ταυτόχρονα την εξάρτηση της ανταγωνίστριας ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι (Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) που επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος από την εξόρυξη και διανομή του φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορούσε «την κατάσταση, τροφοδοσία, κατευθύνσεις, διακλαδώσεις, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα» γύρω από τους τέσσερις αγωγούς. Μάλιστα, υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη σημείωσε ότι τα ενεργειακά θέματα θα συζητηθούν και στη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν, που αύριο θα βρεθεί στην Αθήνα. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού που μέσω της Ελλάδας θα μεταφέρει στην ΕΕ φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Πλέγμα ισχυρών αντιθέσεων

Για να γίνει κατανοητό το πλέγμα των ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αλλά και των επικίνδυνων παιχνιδιών που παίζονται γύρω από τους αγωγούς, αξίζει να σημειωθεί ότι:
1) Ο αγωγός «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» προορίζεται για να διοχετευτεί ρώσικο φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η κατασκευή του έχει «παγώσει», με την ευθύνη να αποδίδεται κυρίως στη Βουλγαρία.

2) Ο αγωγός «South Stream» είναι ρωσικών συμφερόντων και σχεδιάζεται να μεταφέρει μέσω Βουλγαρίας - Ελλάδας - Σερβίας - Ουγγαρίας και Ιταλίας φυσικό αέριο στην ΕΕ.

3) Ο «Nabucco» είναι το αντίπαλο δέος του αγωγού αερίου «South Stream», που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Ουγγαρίας και Αυστρίας στις χώρες της ΕΕ.

4) Ο αγωγός «ITGI», η ονομασία του οποίου προέρχεται από τις χώρες διέλευσής του (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία), αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ πιέζουν για τη σύνδεσή του με τον «Nabucco». Το συγκεκριμένο αγωγό προωθούν οι εταιρείες EDISON (Ιταλία), ΔΕΠΑ (Ελλάδα) και η τουρκική BOTAS.
πηγή: εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου