Spiegel: Οι τραπεζίτες αναμένουν πτώχευση κράτους στην Ευρώπη

Μπορεί τα δισεκατομμύρια των «πιστωτών» να έσωσαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία από τη χρεοκοπία ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το μέλλον είναι μάλλον… δυσοίωνο.

Τι μέλλει γενέσθαι με την κρίση της Ευρωζώνης; Διευθυντικά στελέχη γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Ernst & Young, σε ποσοστό 50% αναμένουν την πτώχευση τουλάχιστον μίας χώρας στην Ευρώπη!

Στελέχη από 120 τράπεζες στη Γερμανία κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι κράτη- οφειλέτες θα δηλώσουν αδυναμία αποπληρωμής;» μια μικρή πλειοψηφία (53%) απάντησε αρνητικά, ενώ ποσοστό 47% απάντησε «ναι».

«Τα στελέχη αυτά, δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις ενδεχόμενες συνέπειες μίας «πτώχευσης» χώρας στις τράπεζές τους, καθώς ένα ποσοστό 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (που εκπροσωπούν) δεν έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα από χώρες που κινδυνεύουν με πτώχευση» αναφέρει στο Spiegel ο προϊστάμενος Financial Services της Ernst & Young, Claus-Peter Wagner. Σύμφωνα με τον κ. Wagner, «σε περίπτωση που κάποια χώρα βρεθεί σε θέση αδυναμίας αποπληρωμής δανείου, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες, καθώς εάν απαιτηθεί του “κούρεμα” του δανείου, αυτό θα οδηγούσε σε νέα αναταραχή στο σύνολο της αγοράς ομολόγων».

Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα από «ευάλωτα» κράτη και, με τον τρόπο αυτό, στηρίζει τις αγορές. Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν επενδύσει το ποσό των 74 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Πορτογαλία.
πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου