Λυδία λίθος η κοινωνική συναίνεση για τον Παπανδρέου.....

Οι απεργίες και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο προκάλεσαν μια νέα σειρά δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και την ευρωκρίση.
«Βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα», «Γενική απεργία κατά της καθ’ υπαγόρευση εξυγίανσης», «Οι απεργίες παραλύουν την Ελλάδα», «Η απογοήτευση των Ελλήνων»,
«Πάνω από 30.000 διαδήλωσαν μπροστά στην ελληνική βουλή», « Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων».

Με τέτοιους και παρόμοιους τίτλους σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός τύπος τις χθεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

«Η απογοήτευση των Ελλήνων», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για τις κινητοποιήσεις: «Ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται στο Βερολίνο ‘θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας με τόκους’, οι Έλληνες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους και ξέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια».

Οι Έλληνες πέρασαν μία σκληρή χρονιά και προαισθάνονται ότι τα χειρότερα έπονται.

Η κυβέρνηση έχει μειώσει τους μισθούς, αύξησε το όριο συνταξιοδότησης και τους φόρους και έτσι πολλοί από τους Έλληνες που διαδήλωναν χθες στην Αθήνα έχουν 20 μέχρι και 30% λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους. Παράλληλα η ανεργία καλπάζει γύρω στο 13%.

Η σιδηρά θέληση της κυβέρνησης για εξυγίανση φαίνεται σαφέστατα πια και το διαπιστώνουν τόσο η τρόικα, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά μέρα με τη μέρα φαίνεται επίσης όλο και πιο ξεκάθαρα ότι από μόνες τους οι δραστικές περικοπές δεν φθάνουν.»

Οι διαρθρωτικές αλλαγές «πονάνε»

«Φέτος δεν πρόκειται τόσο για δραστικές περικοπές, όσο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (…) Ο Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ενδέχεται να τα καταφέρουν, όμως οι αντιστάσεις εντείνονται. ‘Όσο πιο πολύ προχωρούμε προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο τα ζητήματα που άπτονται με αυτές γίνονται πιο καυτά’, λέει ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν που ζει στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερους πολίτες, το προσπάθησε ήδη, αλλά οι συνέπειες είναι περίπλοκες. Ο περίφημος αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. ‘Καταφέραμε με επιτυχία να βρούμε ποιος χρωστάει φόρους, αλλά δεν καταφέραμε να τους εισπράξουμε’, δηλώνει ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ανώτατος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.»

«Από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι σαφές ότι δεν θα τα καταφέρουν χωρίς αναδιάταξη του χρέους.

Η δημόσια απορριπτική στάση του Παπανδρέου οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά φοβάται μήπως η παραδοχή ενός τέτοιου ενδεχόμενου παραλύσει τη θέληση για τις μεταρρυθμίσεις.»

Η ανεύθυνη αντιπολίτευση και η εμπιστοσύνη του λαού

Η ίδια εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, σε σχόλιό της με τίτλο «Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων», σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιδίωξε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου. Η Αθήνα χρειάζεται την έξωθεν καλή μαρτυρία, αλλά προκαλεί τελικά σκεπτικισμό.

Η κυβέρνηση της Αθήνας χρειάζεται τουλάχιστον το ίδιο με την έξωθεν καλή μαρτυρία και την εμπιστοσύνη των πολιτών της και αντ’ αυτού προκαλεί την οργή τους και την όλο και μεγαλύτερη αποχή τους από τα κοινά.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί πράγματι μια μικρή επανάσταση, αλλά γι’ αυτήν χρειάζεται τον λαό.

Χρειάζεται τη συμπαράστασή του σε αυτό το ιστορικό αδιέξοδο που είναι όμως ταυτόχρονα και ευκαιρία.

Ο λαός δεν τον εμπιστεύεται γι’ αυτό δεν αποδέχεται τη φορολογική πειθαρχία και συμμετέχει συνεχώς σε διαδηλώσεις και απεργίες. Όταν κάνεις ένα λαό να υποφέρει, πρέπει να του προσφέρεις τουλάχιστον και μια ελπίδα. Η διάθεση όμως που κυριαρχεί στους Έλληνες είναι ότι όλα θα πάνε χειρότερα.

Έτσι ο Παπανδρέου δεν έχει μόνον την ατυχία να έχει μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, που τον σαμποτάρει, αλλά δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα να κερδίσει ούτε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Εμπιστοσύνη που είναι αναγκαία για αυτά που προτίθεται να δρομολογήσει. Μόνος του δεν πρόκειται να τα καταφέρει.»

Το μεγάλο ρίσκο της σύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με το κράτος


Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας 
 «Το μέγεθος των τραπεζών δεν λύνει όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung που αναφέρεται στην αποτυχία της συγχώνευσης Εθνικής και Alpha Bank: «Η κρίση χρεών της Ελλάδας εντείνει όλο και περισσότερο τις πιέσεις για εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται προς το παρόν από την ενίσχυση της ΕΚΤ. Μέχρι τώρα δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν ρευστό με άλλα μέσα.

Επιπλέον είναι σαφέστατο για τους δυνητικούς πιστωτές το μεγάλο ρίσκο που διατρέχουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, διότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλό αποθεματικό κρατικών ομολόγων.

Σε αυτές τις δυσκολίες αποδίδονται οι προσπάθειες της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής, για συγχώνευση με την Alpha Bank.

Πρόκειται όμως για φρούδα ελπίδα, διότι μόνον το μέγεθος μιας τράπεζας δεν ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των διεθνών αγορών και πιστωτών.

Πόσον μάλλον που τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα συνδέονται άρρηκτα με τα προβλήματα του υπερχρεωμένου κράτους.

Έτσι δεν μπορεί να αποδώσει μια επιτυχής εξυγίανση στον τραπεζικό τομέα, χωρίς παράλληλη πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους.»
πηγή: Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.