ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ: «Ούτε όμηροι της Τουρκίας, ούτε παράρτημα των Ελληνοκυπρίων»

Με τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και τους υποστηρικτές της «Αφρίκα» να συνοδεύουν ένα κυπριακό γαϊδούρι που έφερε το σύνθημα: «Είμαστε οι τελευταίοι Κύπριοι, μην αφήσετε να εξαφανιστούμε», και να τυγχάνουν υποδοχής ηρώων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία το μεγαλύτερο σε όγκο συλλαλητήριο που έκαναν ποτέ οι Τουρκοκύπριοι.

Οι διαδηλωτές χειροκροτούσαν ασταμάτητα. Συνεπαρμένοι από το διάχυτο κύμα του ενθουσιασμού, εξαιτίας της πρωτοφανούς μαζικότητας και της ζωντάνιας της διαδήλωσης, πολλοί αγκάλιαζαν αγνώστους και σχημάτιζαν στα δάχτυλά τους το σύμβολο της ειρήνης. Τα πανό ήταν χιλιάδες και τα συνθήματα ευφάνταστα. Ο ένας κοινός παρονομαστής τους, θα μπορούσε να πει κάποιος, ήταν η επιθυμία για απεξάρτηση από την «ομηρία της Τουρκίας». Άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων ένωσαν τις φωνές τους προκειμένου να βροντοφωνάξουν τη βούλησή τους για αυτονομία.

Τα συνθήματα

«Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι, κύριε;», «ΑΚP, μάζεψε τα χέρια σου», «Έτσι όπως ήρθατε, έτσι θα φύγετε», «Όχι άλλο αφανισμό», ήταν μερικά από τις πολλές δεκάδες συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών. Ένα πιο συγκλονιστικό σύνθημα, το οποίο αποκρυστάλλωνε τόσο τη λαϊκή βούληση για αυτονομία, όσο και την υπαρξιακή αγωνία για επιβίωση των Τουρκοκυπρίων, ήταν αυτό που έλεγε «Ούτε όμηροι της Τουρκίας, ούτε παράρτημα των Ελληνοκυπρίων». Αίσθηση και ρίγος προκάλεσε άλλο ένα σύνθημα της πλατφόρμας των συνδικαλιστών, το οποίο έλεγε «Το 1974 κινδυνέψαμε να σκοτωθούμε μια φορά, σήμερα όμως πεθαίνουμε κάθε μέρα».

Η ατμόσφαιρα ήταν μεθυστική. Αν και η αρχική αφορμή για τις σημερινές κινητοποιήσεις ήταν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει στα Κατεχόμενα η Άγκυρα, η διαδήλωση ήταν κατεξοχήν πολιτική. Παρόντα ήταν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, όλα τα συνδικάτα, πολλοί ΜΚΟ, διάφοροι σύνδεσμοι δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητές και πανεπιστημιακοί. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε στο www.kathimerini.com.cy μια παρέα Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών, για πρώτη φορά σήμερα στις διαδηλώσεις συμμετείχε και ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Ανέλπιστη μαζικότητα

Οι εκτιμήσεις ακόμη και των πιο αισιόδοξων σε ό,τι αφορούσε την αναμενόμενη μαζικότητα της σημερινής κινητοποίησης, έπεσαν έξω κατά πολλές χιλιάδες. Ενώ πολλοί έκαναν λόγο για 25.000-30.000 διαδηλωτές, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περισσότερες από 50.000 τουλάχιστον να δίνουν το δυναμικό παρών τους στην πλατεία Ινονού.

Το πρωί της Τετάρτης, στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας δεν έλειψαν και οι μικρές εστίες εντάσεων. Σε μια περίπτωση, Τουρκοκύπριοι «αστυνομικοί» εμπόδισαν έναν διαδηλωτή να εισέλθει στον χώρο των διαδηλώσεων κρατώντας τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τις «αρχές» να ανακρίνουν το συγκεκριμένο άτομο και τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αποσαφήνιση, όπως είπε, της διασύνδεσής του με τις ελεύθερες περιοχές.

Δυναμική –αν και καθόλου προκλητική– ήταν και η παρουσία «αστυνομικών», οι οποίοι ωστόσο παρέμειναν περιμετρικά της πλατείας Ινονού.
πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου