Κουνηθείτε! Βαλτώσαμε...

του Νίκου Χατζηνικολάου στο Real.gr
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ (Δευτέρα 7/3) συνέντευξη στη Real news του καθηγητή Λαρς Φελντ, ενός εκ των πέντε «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική καγκελαρία επί οικονομικών θεμάτων, «δείχνει» με εξαιρετική σαφήνεια και ανεπιτήδευτη απλότητα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Διαπραγματευτείτε με τους δανειστές σας», λέει ο διαπρεπής οικονομολόγος και συμπληρώνει:

«Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ στρατηγική είναι μια αναδιάρθρωση χωρίς πτώχευση. Εάν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου γίνει με τρόπο που να καλύπτει τους πιστωτές τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τότε ήδη θα έχει επιτευχθεί ένα είδος αναδιάρθρωσης. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε ο ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός μηχανισμός σταθερότητας θα μπορούσε να παράσχει πίστωση στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να επαναγοράσει τα ομόλογά της στις χαμηλότερες τιμές στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μια τέτοια αναδιάρθρωση χωρίς πτώχευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη σταθεροποίηση και εξυπηρέτηση του χρέους σας, χωρίς να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά».

ΟΣΟ για το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή, που ορισμένοι άρχισαν να σκέφτονται και να καλλιεργούν τον τελευταίο καιρό, ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ και του Σόιμπλε επισημαίνει:

«ΟΧΙ, δεν αποτελεί επιλογή. Τα πλεονεκτήματα της υποτίμησης, ως εναλλακτικής λύσης στις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, είναι περιορισμένα. Η υποτίμηση ‘‘εξοικονομεί’’ χρόνο, βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μια έξοδος από την ευρωζώνη θα απέκοπτε αμέσως την Ελλάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με όλες τις αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο καθηγητής Φελντ τονίζει ότι «το μεγάλο χρέος της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής δημόσιας σπατάλης, ιδίως δε το αποτέλεσμα των υπερβολικών δαπανών για τους δημοσίους υπαλλήλους και των χαμηλών φορολογικών εσόδων. Οι ελληνικοί φορολογικοί νόμοι, καταλήγει, δεν εφαρμόζονται επαρκώς».

ΜΕ ΑΥΤΟΝ τον απλό και ξεκάθαρο τρόπο, ο σύμβουλος και στενός προσωπικός φίλος της Αγκ. Μέρκελ περιγράφει όσα θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν από την αμήχανη σήμερα -κατ’ άλλους «λιπόθυμη»- ελληνική κυβέρνηση. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει από τη στήλη αυτή. Και δεν διεκδικούμε ούτε... πρωτιά, ούτε... πρωτοτυπία. Αν κανείς αναγνώσει προσεκτικά τη σημερινή συνέντευξη στην «R» του πολύπειρου Μίμη Ανδρουλάκη, που μπορεί να είναι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά ομιλεί γι’ άλλη μια φορά ως ελεύθερος και -κυρίως- ως σκεπτόμενος Ελληνας, θα διαπιστώσει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει σήμερα η χώρα μας είναι προφανής. ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

ΜΟΛΙΣ την περασμένη εβδομάδα γράφαμε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι εξαιρετικά «βολική». Οτι δεν επισείει στους δανειστές μας τον κίνδυνο να χάσουν όλα τα χρήματά τους και κυρίως όλους τους εγκληματικά υψηλούς τόκους τους. Και καλούσαμε τις ηγεσίες των κομμάτων -ιδίως των δύο μεγαλύτερων- να συνεννοηθούν και να δράσουν από κοινού, σε ένα εθνικό μέτωπο για τη σωτηρία της πατρίδας. Να αφήσουν, δηλαδή, για αργότερα τη μάχη της «καρέκλας», γιατί, για να... υπάρχουν θώκοι και αξιώματα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να... υπάρχει η χώρα! Και βέβαια, ευτυχώς, την πικρή αυτή αλήθεια την καταλαβαίνουν και τη διατυπώνουν πλέον δημόσια και αρκετά από τα στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης στις σημερινές του δηλώσεις στην «R». Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των δύο μεγάλων κομμάτων, τονίζει ο πρώην υπουργός, θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί αποτελεσματικά το Μνημόνιο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όμως, με τη σθεναρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, σήμερα απαιτείται και «συναγερμός» στο εσωτερικό για την άμεση υλοποίηση των δομικών αλλαγών, που λιμνάζουν επί δεκαετίες, και κυρίως για να τεθεί και πάλι η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Και αυτό απαιτεί κυβέρνηση που να λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά. Κυβέρνηση με πρωθυπουργό που να συντονίζει επαρκώς τις κινήσεις και τα βήματα των υπουργών του. Κυβέρνηση που να διαθέτει σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα προϊούσας διάλυσης. Εικόνα επικίνδυνης αρρυθμίας, που επιτείνεται από συνεχείς τριβές και συγκρούσεις. Ο κ. Γ. Παπανδρέου πρέπει επειγόντως να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την αλλαγή του καταθλιπτικού κλίματος και για την αντιστροφή της ηττοπαθούς ψυχολογίας που έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία. Ας «μαζέψει» τους υπουργούς του, ας ζητήσει -αν τη χρειάζεται- τη συνεργασία της αντιπολίτευσης, ας αξιοποιήσει δυνάμεις και πρόσωπα και εκτός της κομματικής «δεξαμενής» του ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως ας αντεπιτεθεί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συγκεκριμένη ατζέντα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Η «βελόνα» πρέπει επιτέλους να κουνηθεί... Βαλτώσαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου