Απτόητο το Δουβλίνο για την επαναδιαπραγμάτευση παρά τις αντιδράσεις Μέρκελ....

Έντα Κένι
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να μην υποκύψει στο γερμανικό φρένο για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για την παροχή δανείων ύψους 85 δις ευρώ δηλώνει ο νικητής των ιρλανδικών εκλογών και αυριανός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του κ. Κένι δήλωσε σήμερα ότι η βασική προεκλογική δέσμευση του κόμματος Φίνε Γκέιλ ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ και κυρίως η μείωση του επιτοκίου και γι αυτό εκλέχθηκε από τους ψηφοφόρους. Το θέμα, είπε ο ιρλανδός εκπρόσωπος, θα τεθεί από τον κ. Κένι στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι και από την ερχόμενη εβδομάδα στα φόρα της ΕΕ, ενώ η ολοκληρωμένη πρόταση θα κατατεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Χρονοδιάγραμμα λιτότητας

 ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Φίνε Γκέιλ με το Εργατικό Κόμμα, που ήλθε δεύτερο στις εκλογές της περασμένης Παρασκευής, διπλασιάζοντας τη δύναμή του. Παρά τις αποκλίσεις τους ως προς το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος λιτότητας, θεωρείται βέβαιο ότι θα επέλθει συμβιβασμός και απο τις δύο πλευρές. Ωστόσο, βασικό σημείο τριβής είναι το ποιό κόμμα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών με τους Εργατικούς να το θέτουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την συγκυβέρνηση και να διαμηνύουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη της αναμενόμενης, κυρίως όσον αφορά τα έσοδα από φόρους το τελευταίο τρίμηνο του 2010, τα οποία υπολείπονται των δαπανών κατά 2 δις. ευρώ.

Γερμανικό φρένο στο ιρλανδικό αίτημα για αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Άγκελα Μέρκελ
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπλοκάρει τις ελπίδες της Ιρλανδίας για την επαναδιαπραγμάτευση προς το ευνοϊκότερο των όρων του μνημονίου .

Το «ιρλανδικό πακέτο» είναι κάτι νέο και δεν μπορώ να πω σήμερα εάν θα πρέπει γενικότερα να το αλλάξουμε, είπε η κ. Μέρκελ, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες στο Βερολίνο. Όπως επισήμανε η καγκελάριος, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την νέα ιρλανδική κυβέρνηση στην περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα με το βάρος των επιτοκίων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η βοήθεια και οι νέοι όροι συνιστούν συγκοινωνούντα δοχεία. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του νικητή των ιρλανδικών εκλογών Έντα Κένι, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να διασφαλιστούν καλύτεροι όροι αναφορικά με το πακέτο διάσωσης για τη χώρα του.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την Πορτογαλία και το ενδεχόμενο να ενταχθεί σύντομα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός της χώρας Σόκρατες, επανέλαβε ότι αυτό δεν θα γίνει, ενώ η καγκελάριος εξαίροντας τις θαρραλέες προσπάθειες της Λισαβόνας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Βερολίνο δεν ασκεί πιέσεις στην πορτογαλική κυβέρνηση να προσφύγει στο ταμείο διάσωσης. Η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε, ωστόσο, από τον Ζοζέ Σόκρατες να προωθήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ρόγκοφ: Αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση

Κένεθ Ρογκοφ
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ χαρακτηρίζει αναπότρεπτη την αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Σε σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, ο κ. Ρόγκοφ ανέφερε χαρακτηριστικά την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα, υπογράμμισε ο κορυφαίος οικονομολόγος, προκειμένου να αποτραπούν όπως είπε οι κίνδυνοι μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες. «θεωρητικά θα ήταν σκόπιμη η απομάκρυνση της Ελλάδας για 10 ή 15 χρόνια από την ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν είναι μάλλον ρεαλιστικό σενάριο», διευκρίνισε ο Κένεθ Ρόγκοφ.
πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου