Reuters: “Σε συνέντευξη του ο Hans-Werner Sinn καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και διαβλέπει μέχρι και εμφύλιο λόγω των περικοπών”

Hans-Werner Sinn
Ο Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn σε συνέντευξη του στο REUTERS (link) περιέγραψε τους κινδύνους που ενέχει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωζώνη.
“Νομίζω ότι ο ευσεβής πόθος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου είναι να ανακτήσει η Ελλάδα σταθερότητα μέσω όμως μιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας “πέφτει” έξω ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από 9 έως 10 τοις εκατό. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δυστυχώς δεν μπορεί να βρει τη διέξοδο μέσω μιας απλής αποταμίευσης”.

“Τα σενάρια για την Ελλάδα είναι ουσιαστικά δύο. Το πρώτο είναι τα σκληρά οικονομικά μέτρα, με παράλληλες μειώσεις μισθών και τιμών, ενώ το δεύτερο είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος ώστε να γίνει ανταγωνιστική. Το πρώτο σενάριο οδηγεί μαθηματικά σε μια ανευ όρων ύφεση με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος μέχρι και εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό της χώρας“.

“Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι τελικά θα κάνει. Ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας υποτίμησης εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ”.

“Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να βγει εκτός της ζώνης του ευρώ και να κάνει άμεσα υποτίμηση του νομίσματος. Τότε αυτόματα ένα μέρος του χρέους της χώρας θα διαγραφεί. Αυτό είναι κοινωνικά αποδεκτό και θα έχει μικρότερες επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωζώνη και το ευρώ σαν νόμισμα κινδυνεύουν μέσω ενός πιθανού οικονομικού καταστροφικού ντόμινο”.
Δημοσιεύτηκε στο Geopolitics & Daily News - 27/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου