Ελλάδα και μνημόνιο, χωρίς Στρος - Καν...- Βαρύ κατηγορητήριο για τον επικεφαλής του ΔΝΤ (όλο το ρεπορτάζ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρία απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομονίκ Στρος-Καν, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, ενώ αναμένεται αργότερα σήμερα να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ συνελήφθη τα μεσάνυχτα -ώρα Ελλάδας- στο αεροδρόμιο Κένεντυ, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, μετά από καταγγελία για σεξουαλική επίθεση σε 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Ο ίδιος αρνείται τις καταγγελίες και κάνει λόγο για πλεκτάνη, ενώ -όπως δήλωσε ο δικηγόρος του- θα δηλώσει αθώος.
Ο Στρος Καν επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν για την πορεία της Ελλάδας και την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, ενώ το επόμενο διήμερο θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Αρνείται τις κατηγορίες...

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη τα μεσάνυχτα -ώρα Ελλάδας- μετά από καταγγελία ότι προέβη σε απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Ο 62χρονος Στρος-Καν, ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές οικονομικών κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK αφού είχε επιβιβαστεί σε μια πτήση της Air France για το Παρίσι και οι αστυνομικοί τον κατέβασαν από αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπράουν.

Μια 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης αφού «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00, τοπική ώρα.

«Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», είπε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά, ξεχνώντας το κινητό του τηλέφωνο.

Στον Στρος Καν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας και αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή αργότερα σήμερα.

Ο δικηγόρος του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου "θα δηλώσει αθώος".

Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για πέντε χρόνια. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράστηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.

Ο Στρος-Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ειδικότερα για την πορεία της Ελλάδας και την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, συνάντηση η οποία ακυρώθηκε.

Ελλάδα και μνημόνιο, χωρίς Στρος - Καν...

ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ, οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του ΔΝΤ ματαιώθηκαν. «Οι συνομιλίες ματαιώνονται», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που διευκρίνισε ότι στο Βερολίνο δεν πρόκειται να μεταβεί κάποιος αντιπρόσωπος του επικεφαλής του Ταμείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου για το «Εθνος της Κυριακής» , ο Στρος-Καν κατά τη σημερινή έκτακτη μετάβασή του στο Βερολίνο θα προσπαθούσε να μεταπείσει την καγκελάριο Μέρκελ ώστε αυτή να συναινέσει στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος της Ελλάδας που πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε ηρεμία την ευρωζώνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χωρίς κανένα σχόλιο για τον ίδιο τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η σύλληψη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, δεν φέρνει καμιά αλλαγή στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας την Κυριακή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση Στρος Καν, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση».

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters

Οπως, αναφέρει το Reuters, έλληνας αξιωματούχος δήλωσε κρατώντας την ανωνυμία του ότι η σύλληψη του Στρος - Καν «σίγουρα θα προκαλέσει κάποιες βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις», αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει «πολύ καλή γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις «δεν θα επηρεάσουν την πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της».