Αλλαγή σελίδας μετά τη σύλληψη Στρος Καν

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και πολιτικούς σε όλον κόσμο. Τι σημαίνει η ενδεχόμενη αποχώρησή του μετά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη;
Προβληματισμός επικρατεί στο επιβλητικό κτίριο της Pennsylvania Avenue στην καρδιά της Ουάσιγκτον, πολύ κοντά στο Λευκό Οίκο, όπου στεγάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι συνεργάτες του διεθνούς οργανισμού έχουν ρητή εντολή να μην συνομιλούν με δημοσιογράφους. Το μόνο που ένας από τους υπαλλήλους είναι πρόθυμος να καταθέσει είναι ότι όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Το σοκ είναι εύλογο: Ο διεθνής οργανισμός που έχει ως αποστολή του τη διατήρηση ή την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στις αγορές δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα με τη σύλληψη του Στρος Καν, ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος σταρ του ΔΝΤ. Έστω κι αν η ροπή του προς την πολυτέλεια προκαλούσε πολλές φορές ειρωνικά σχόλια, όπως και η μεγάλη αδυναμία του για τις γυναίκες.

Ροπή προς την πολυτέλεια

Η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος
Κaν κυριαρχεί στα γαλλικά
πρωτοσέλιδα.
Πάντως και ο ίδιος ο Στρος Καν, ο οποίος αμειβόταν με 35.000 δολάρια μηνιαίως, έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει την εικόνα «σοσιαλιστή του χαβιαριού», όπως παραδοσιακά αποκαλούνται στο Παρίσι οι πολιτικοί εκείνοι του σοσιαλιστικού κόμματος που ρέπουν προς την τρυφή. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είχε συνάψει συμφωνία με τη γαλλική αεροπορική εταιρία Air France, η οποία του είχε εγγυηθεί πρώτη θέση ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε από τα αεροσκάφη της. Ενώ δεν δίστασε να επενδύσει και 4 εκατομμύρια δολάρια για ακίνητο στο πολυτελές προάστιο Georgetown της Ουάσιγκτον. Πιο σημαντικό από όλα αυτά όμως είναι ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν ετοιμαζόταν να διεκδικήσει το χρίσμα του σοσιαλιστικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Η εσωκομματική του αντίπαλος Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν θέλησε να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να τον επικρίνει.

«Όπως κάθε πολίτης, έτσι και ο Ντομινίκ Στρος Καν δικαιούται να έχει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι να υπάρξει κάποια απόδειξη περί του αντιθέτου. Οι σκέψεις μου βρίσκονται κοντά στην οικογένειά του και βέβαια σε εκείνον που υποφέρει με όλα αυτά», είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Εύσημα για την εποχή Στρος Καν στο ΔΝΤ

Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι
 συμφωνούν ότι ο Ντομινίκ
Στρος Καν είχε κάνει καλή
δουλειά στο ΔΝΤ.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν δέχεται τα εύσημα των αναλυτών και των οικονομολόγων για το έργο του ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2007. Αναβάθμισε το κύρος του διεθνούς οργανισμού αλλά και τον ηγετικό ρόλο του για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και τη διάσωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Άλλωστε φρόντιζε ανέκαθεν να διατηρεί καλές σχέσεις με τους Έλληνες σοσιαλιστές, ενώ έβρισκε πάντα ανοιχτές πόρτες στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Τα καθήκοντά του αναλαμβάνει τώρα προσωρινά ο αναπληρωτής του Τζον Λίπσκι, τον οποίο η εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλεί ήδη lame duck, υπονοώντας ότι βρίσκεται στα τελευταία της θητείας του και δεν πολυενδιαφέρεται για τα μεγάλα και σημαντικά. Άλλωστε ο ίδιος ο Λίπσκο είχε ειδοποιήσει προ ημερών τους εργοδότες του στην Ουάσιγκτον ότι θέλει να βγει στη σύνταξη μέσα στο καλοκαίρι.

Γι' αυτό και ο σχολιαστής της Wall Street Journal Μπομπ Ντέιβις επισημαίνει ότι η αποχώρηση του Στρος Καν δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε χειρότερη στιγμή…