Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις, διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς

«Απάντηση» στο αίτημα περί άνευ όρων συναίνεσης
ΣΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει στις πιέσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαικής Ένωσης για άνευ όρων συναίνεση στην αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου έδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι με τις άκομψες παρεμβάσεις τίθεται θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας την οποία δεν προστατεύει η κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η σημερινή δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέφερε ότι: «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης στη σημερινή ενημέρωση ανέφερε ότι «η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ είναι δήλωση εθνικού ηγέτη και όχι κομματάρχη». Πιο σκληρός ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνιστούν βάναυση παρέμβαση στη δημοκρατία».

Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι, όποιες κι αν είναι οι πιέσεις, δεν πρόκειται να στηρίξει την αναποτελεσματική πολιτική που οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο. «Συναίνεση στο λάθος που θα βαθύνει περισσότερο την κρίση δεν πρόκειται να δώσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της λεωφόρου Συγγρού.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι δεν εμποδίζει κανείς την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που είναι στην σωστή κατεύθυνση και ότι τα προβλήματα οφείλονται σε εσωτερικά προβλήματα και στην ανικανότητά της. Κομματικά στελέχη ερμήνευαν ότι προκειμένου να δικαιολογήσει την αναποτελεσματική του πολιτική στους ευρωπαίους ο κ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι κυβερνητικοί επικαλούνται την αντίθεση της ΝΔ στο μνημόνιο.

Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση και επαφίεται στην κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

Σημείωσε ότι η ΝΔ δεν θα αντιδράσει σε μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που αποτελούν δικές της προτάσεις. Φυσικά δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στο σύνολό του.

Όσο για το θέμα που ετέθη με τις ενδεχόμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν αρνήθηκε πρόσκληση για συνάντηση και συζήτηση με τον πρωθυπουργό.