Σόϊμπλε: Να συμμετάσχουν και ιδιώτες στο δεύτερο πακέτο

ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ πλέον αντίσταση εντός των κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Ικανοποίηση επικρατεί στο Βερολίνο μετά την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την Αθήνα.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην υπόθεση του ελληνικού χρέους ήταν το αντικείμενο των χθεσινοβραδινών διαβουλεύσεων μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων και των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που συζητήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ αφορούσαν την παροχή πρόσθετου δανείου προς την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης EMS από το 2013 και μετά.

Επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Σόιμπλε

ΣΥΜΦΩΝΑ με συγκλίνουσες πληροφορίες κατά την εκτίμηση των ηγεσιών των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων που απαρτίζουν τη γερμανική κυβέρνηση, δεν αναμένεται πλέον αντίσταση στα κόμματα τους σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα – βέβαια υπό όρους και με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ είναι γραπτή χθεσινοβραδινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Σε αυτήν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της τρόικα “καλό σημάδι”, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Στην ίδια δήλωση ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την άποψη, ότι θα πρέπει σε ένα πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να συμμετέχουν και ιδιώτες ομολογιούχοι.

Έκτακτες συσκέψεις εντός της εβδομάδας

EΙΔΙΚΑ αυτή η επιθυμία, του κ. Σόιμπλε, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο σημείο αυτό εστιάζεται η διένεξη στους κόλπους των κυβερνητικών κομμάτων, μια διένεξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης.

18 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τον φθινόπωρο το σχέδιο για την ίδρυση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης EMS.

ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ και όχι χωρίς λόγο, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που το σχέδιο δεν θα προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ στοιχείο για την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων είναι το γεγονός, ότι οι ηγεσίες τους προγραμματίζουν έκτακτες συσκέψεις για την ερχόμενη εβδομάδα.