Κόκκινες γραμμές για τα… χειρότερα

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο «βελούδινης» χρεοκοπίας της χώρας καλείται να τραβήξει η κυβέρνηση καθώς η επιμονή της Γερμανίας και των άλλων χωρών του Βορρά σε αναδιάρθρωση χρέους, με συμμετοχή των ιδιωτών, δείχνει προς το παρόν να οδηγεί, αναπόδραστα, σε υποβάθμιση της Ελλάδας στην βαθμίδα της επιλεκτικής πτώχευσης.

Την ώρα που η κρίση χρέους απειλεί να μετασταθεί στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρώπη φάνηκε μεν διατεθειμένη να συζητήσει δραστικές λύσεις, όπως η ενεργοποίηση του EFSF για την περίπτωση της Ελλάδας, με την προϋπόθεση, όμως, να συμμετάσχουν στο κόστος και οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε στο Eurogroup ανυποχώρητος στην ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί για το ελληνικό χρέος, παρά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δημιουργεί, υπό προϋποθέσεις, μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.

Η κάθετη στάση του κατέστη ξεκάθαρη χθες όταν δήλωσε πως είναι αναπόφευκτη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσα» και συζητήσιμη την πρόταση της Commerzbank για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με κούρεμα 30% και μετακύλιση σε 30ετή ομόλογα που θα φέρουν την εγγύηση της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου