Απολύσεις, λουκέτα και μειώσεις μισθών απαιτεί η τρόικα

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ πιέσεις για τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και τη δραστική περιστολή των δαπανών ζητά η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και σήμερα το μεσημέρι.


Η τρόικα, αν και φάνηκε διαλλακτική σε μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα το 2011 στο βαθμό που δικαιολογείται από τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, ασκεί ασφυκτικές για περαιτέρω δραστικές περικοπές δαπανών και την άμεση λήψη μέτρων όπως:
- Επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ και εφαρμογή του από τον Οκτώβριο και όχι από 1/1/2012

- Δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και με απολύσεις.

- Πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων των οφειλών προς το Δημόσιο.

- Διεύρυνση της λίστας των προς κατάργηση ή συγχώνευση φορέων.

- Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η δύσκολη κατάσταση στις αγορές δυσχεραίνει τη διαδικασία. Η τρόικα φάνηκε να συζητά επανακαθορισμό του προγράμματος αλλά όχι και των ποσοτικών στόχων.
Παράλληλα, η τρόικα ζήτησε ακόμη μεγαλύτερο «μαχαίρι» στους μισθούς κάνοντας λόγο για πλαφόν έως 20 ή 30% στα «μπόνους» του παρελθόντος, ενώ δείχνει να συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών που τόνισε ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα. Ωστόσο επιμένει ότι αυτό συνεπάγεται καλύτερες επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πάντως, η τρόικα, εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο θα είναι... stand by σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα.
Όπως σας ενημέρωσε, εξάλλου, το star.gr, νωρίτερα την Τετάρτη είχε δει το φως της δημοσιότητας η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού, που μιλά για ανεξέλεγκτη δυναμική χρέους και έλλειμμα εκτός στόχου...