Και νέα σενάρια άμεσης εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης…

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση.
ΣΤΑΔΙΑΚΗ εξομείωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης, ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση, σύμφωνα ωστόσο με κάποια σενάρια που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας απαιτεί... άμεσα την πλήρη εξίσωση των φόρων.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο «χαράτσι» μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά / λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα... 1,35- 1,40 ευρώ / λίτρο σε ένα μήνα από σήμερα, όταν και θα ξεκινήσει η περίοδος διάθεσής του.

Το παράδειγμα

Έτσι, από τα 1.600 ευρώ περίπου που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ. Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή ένα μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.

Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση, που η κυβέρνηση υποχρεωθεί από τις εξελίξεις, να οδηγηθεί σε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ /1.000λιτρο στα… 412 ευρώ/1.000λιτρο, κάτι που σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.

Διαφορετικά, και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ήδη από το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να αυξηθεί από τα 20 ευρώ/ 1000λιτρο στα 60 ευρώ /1000λιτρο τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει, 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά / λίτρο. Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.

Έχει πέσει πολλές φορές στο τραπέζι

Η πλήρης εξομοίωση των φόρων στους δύο τύπους καυσίμου, είναι ένα μέτρο, που έχει εξαγγελθεί και αποσυρθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν το 2010, για να αποσυρθεί όσο πλησίαζε η έναρξη της σεζόν διάθεσης του πετρελαίου, και να επανέλθει ξανά τώρα, καθώς όσο σκληρό και αν είναι, θεωρείται μέτρο με βέβαια αποτελέσματα από πλευράς εισπραξιμότητας.
Επισημαίνεται πάντως ότι στον εφαρμοστικό νόμο του καλοκαιριού, προβλέπεται ότι με απόφαση του υπ. Οικονομικών «είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης». Όπως αναφέρεται, με την ίδια απόφαση θα καθοριστούν το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγείται, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Σήμερα πάντως, λιγότερο από ένα μήνα από την έναρξη της νέας σεζόν πώλησης του πετρελαίου (15 Οκτωβρίου) δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει τα παραπάνω, κάτι που ακόμη και αν συμβεί, το όφελος για τους δικαιούχους θα είναι ελάχιστο μπροστά στη συνολική επιβάρυνση.