«Δημοψήφισμα» και εκβιαστικά διλλήματα...

Ο «Αρμαγεδδών» των νέων οικονομικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα ενταχθούν σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο Επικαιροποιημένο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, θα προκαλέσουν δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις γεμίζοντας και πάλι τις πλατείες.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι επικοινωνιολόγοι του Πασόκ σκέπτονται να αντιπαραθέσουν ένα επικοινωνιακού τύπου ψευτοδημοψήφισμα με εκβιαστικά διλλήματα.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κατέθεσε πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα Δημοψηφίσματα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα δημοψηφίσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτά που διεξάγονται για κρίσιμα εθνικά θέματα και σε αυτά που προβλέπονται για ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Έτσι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποιήσει ενός άλλου επικοινωνιακού τεχνάσματος με στόχο την παραπλάνηση και εξαπάτηση της αγανακτισμένης και οργισμένης κοινωνίας με μια «νομιμοποίηση» της για λήψη των μέτρων-ΣΟΚ που υπαγορεύονται από την τρόικα.

Το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ σαν κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, τοπικής ή εθνικής εμβέλειας, δίνει την δυνατότητα σε μια κοινωνία, ένα λαό να απορρίπτει ή επικυρώνει συνταγματικές μεταβολές, συμβάσεις, και γενικά προτάσεις κορυφαίας σημασίας για μια τοπική κοινωνία ή ένα κράτος, όπως πχ οι πρόσφατες δανειακές Μνημονιακές συμβάσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, έχρηζαν μιας δημοψηφιστικής νομιμοποίησης. Πραξικοπηματικά όμως η κυβέρνηση επέβαλε αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά τις παραπάνω καθοριστικές για το έθνος συμβάσεις με μια απλή μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ακόμα με την «έγκριση» του ενός και μόνο ανδρός (Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλος).

ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι η κυβέρνηση αυτή το όποιο δημοψήφισμα θα το «γαρνίρει» με αρκετή δόση εκβιαστικών διλλημάτων του τύπου πτωχεύουμε, χάνονται μισθοί, συντάξεις κλπ., τα διλλήματα αυτά είναι φυσικό να επηρεάζουν, και θα επηρεάσουν, ένα ποσοστό της κοινωνίας που διακατέχεται από αβεβαιότητα και ανασφάλειες. Είναι επίσης βέβαιο ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα με την κοινωνία στα «κάγκελο» θα διαμορφώσει μια δυναμική και μια αγωνιστική αντιμνημονιακή πλατφόρμα όπου θα εκφράσει ολάκερο τον θυμό, την αγανάκτηση και την οργή του λαού, τότε αλλοίμονο τους….

ΟΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΙ επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης του Πασόκ από την μεριά τους εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι πάρα πολύ μικρό, έτσι που ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% ανεγκέφαλων «οπαδών» θα φαντάζει σαν μεγάλη νίκη… του 60-70% επί των ψηφισάντων – δες Περιφερειακές εκλογές! Το όποιο Δημοψήφισμα, εάν και όταν το κάνουν, θα πρέπει να βρει όλες τις αντιμνημονιακές–δημοκρατικές δυνάμεις συστρατευμένες, με μαζική λαϊκή συμμετοχή για να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση.

ΕΠΕΙΔΗ το επικαιροποιημένο "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής» εμπλουτισμένο… με τα νέα μέτραΣΟΚ όπως είναι φυσικό θα γεμίσει και πάλι τις πλατείες, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται μέτρα αντιπερισπασμού και εξετάζει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε ένα "χάριν παιδιάς" δημοψήφισμα για την «νομιμοποίησή» του με ένα παράλληλο εκβιαστικό δίλλημα του τύπου ΝΑΙ για να σωθεί η πατρίδα – ΟΧΙ για την πτώχευσή της!, δηλαδή με ένα Ναι ή Όχι να εγκρίνει ο λαός μέτρα που έχουν αποφασίσει από τρόικα και κυβέρνηση και ήδη πολλά από αυτά εφαρμόζονται!

ΠΑΡΟΜΟΙΟ, φίλοι μου, ήταν και το ψευτοδίλλημα του δημοψηφίσματος της χούντας, 29 Ιουλίου 1973, δηλαδή με ένα Ναι ή Όχι ζητούσαν από τον λαό να εγκρίνει την αλλαγή του πολιτεύματος – κατάργηση της βασιλείας – ένα γεγονός που είχε αποφασίσει και εκτελέσει δύο μήνες νωρίτερα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος,

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ να πούμε εδώ ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων τα αποφασίζει με απλή πλειοψηφία η βουλή.

ΑΞΙΖΕΙ τέλος να επισημανθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εκτιμώμενη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εξόδων της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υπολογίζεται στο ποσό των 110 εκ. ευρώ, δαπάνη που απαιτεί και την έγκριση της τρόικας!....