Δημοσκόπηση της VPRC για τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της VPRC για τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ". Ριζικές αλλαγές αναμένονται στο πολιτικό σκηνικό που μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αναδιάρθρωσης. Ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός –το εργαλείο λειτουργίας, δηλαδή, του πολιτικού συστήματος– φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ, το σημαντικότερο κομματικό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη δραματική και ανεπίστρεπτη συρρίκνωση. Οι συνειρμοί με την παλαιά Ένωση Κέντρου είναι αναπόφευκτοι. Η ΝΔ, ο άλλος ισχυρός πόλος του δικομματισμού, φαίνεται ότι θα κινηθεί πλέον μοναχικά και, βεβαίως, τραυματισμένη και αυτή από τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος.
 
Σε εκλογική κατάρρευση θα οδηγούνταν η κυβερνώσα παράταξη, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές.  Η διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ έχει φτάσει πλέον σε διψήφια νούμερα, με τη αξιωματική αντιπολίτευση να καταγράφει ποσοστό 31% και το ΠΑΣΟΚ 19,5% ενώ χαρακτηριστική είναι η σαφής μείωση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος για αποχή και λευκή ή άκυρη ψήφο.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική. Ο μεγάλος κερδισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζει το ποσοστό του ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ΛΑΟΣ. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι η σταθερότητα στην καταγραφή των ποσοστών που δείχνουν κόμματα όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρυσή Αυγή , ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει πλέον και ο δικομματισμός, ο οποίος χωρίς να ανακάμπτει κινείται σε επίπεδα άνω του 50%. Απέχει, βέβαια, από τα ποσοστά που συγκέντρωνε την άνοιξη του 2011 και δεν φαίνεται να ανακάμπτει προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Η αυτοδυναμία εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για το πρώτο κόμμα και φαίνεται ότι χρειάζεται να διανύσει ακόμα αρκετό δρόμο.
 
Όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης αναλυτικά, με την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη και την επιμέλεια των Πάτροκλου Γεωργιάδη και Κωνσταντίνου Αγγελάκη, στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", στο τεύχος 104, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου