Πάνε χαμένες (ξανά) οι θυσίες

του Μπάμπη ΚΟΥΤΡΑ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και  η θέσπιση του μέτρου της εφεδρείας στο Δημόσιο είναι δυο από τα πλέον βάναυσα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης τα οποία πλήττουν εκατομμύρια οικογένειες. Ωστόσο αν εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα (και μόνο) των μέτρων, η φορολόγηση των ακινήτων και ο περιορισμός των δαπανών στον δημόσιο τομέα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσαν να συμβάλουν (τουλάχιστον) στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ στην θεωρία γιατί στην ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Οι παρενέργειες από την πρόχειρη και λανθασμένη εφαρμογή των δύο μέτρων είναι τόσο έντονες που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αλλά επιδεινώνεται το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας και το κυριότερο οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνε για μια ακόμη φορά χαμένες.

Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ο νέος φόρος στα ακίνητα σε συνδυασμό με το ύψος του τέλους θα λειτουργήσουν αρνητικά και μακροπρόθεσμα τα έσοδα του Δημοσίου, δεν πρόκειται να αυξηθούν. Αντίθετα θα μειωθούν γιατί πλήττεται η οικοδομή, που πάντα ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης, πέφτει η αξία των ακινήτων και η αγορά θα μείνει «παγωμένη» για πολλά χρόνια ακόμη, μειώνοντας τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις.

ΤΑ ΙΔΙΑ ισχύουν και για την εφεδρεία στο Δημόσιο. Μπροστά στον φόβο του  πολιτικού κόστους , επελέγη μια ισοπεδωτική λογική η οποία δημιούργησε περισσότερα λειτουργικά (και οικονομικά προβλήματα) από εκείνα που υποτίθεται ότι θα επέλυε. Δεν είναι μόνο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας της κατάσταση σε Εφορίες της Αθήνας όπου τα γραφεία έχουν αδειάσει εξαιτίας της εφεδρείας (και μετά περιμένουν να μαζέψουν έσοδα)!

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ δηλαδή να πληρώσουμε ένα ακόμη πανάκριβο λογαριασμό και στο τέλος να κάνουμε άλλες δύο τρύπες στο νερό. Τα ίδια δηλαδή που έγιναν με την εφαρμογή και άλλων σκληρών, αντικοινωνικών  μέτρων τα οποία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο του 2011 τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.

ΕΙΝΑΙ απαράδεκτο μετά από  τόσες θυσίες το έλλειμμα αντί  να μειώνεται να μεγαλώνει και παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις στόχων να περνάμε…κάτω από αυτούς. Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ξεπερνά ήδη τα 2,5 δις ευρώ, τα έσοδα είναι λιγότερα από πέρυσι και οι δαπάνες μεγαλύτερες!  Με  αυτά τα δεδομένα το έλλειμμα αντί να περιοριστεί στο 7,4%, όπως ήταν ο αρχικός στόχος θα κλείσει τώρα κοντά στο 9,5% και αφού έπεσε «ψαλίδι» 37% στις δημόσιες επενδύσεις! Σε αντίθετη περίπτωση  είναι βέβαιο πώς το έλλειμμα θα ξεπερνούσε εκείνο του 2010! Και δεν είναι μόνο ότι προσπαθούμε τώρα με σκληρά μέτρα να κλείσουμε όπως – όπως τον λογαριασμό του 2011,αλλά ναρκοθετείται και ο προϋπολογισμός του 2012.

ΗΔΗ αμφισβητείται βάσιμα ότι  η ύφεση του 2012 θα είναι μόνο – 2,5%. Η κ. Κατσέλη έκανε χθες πρόβλεψη για -5,5% που σημαίνει ότι και το 2013 η χώρα θα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Καμία χώρα, πουθενά στον κόσμο δεν είχε ποτέ έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης και είναι εύκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr