Για ύφεση στην Ευρώπη προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα αλλάζει τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας το 2012. Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση λόγω της κρίσης χρέους, ενώ εξασθενεί και η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες.
  
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από ότι αναμενόταν. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το 2012 η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Στην έκθεση, την οποία ο διεθνής οργανισμός δημοσιεύει δυο φορές το χρόνο αναφέρεται ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ύφεση, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις με 2,5%. Στις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας γίνονταν λόγος για ανάπτυξη 3,6%.

«Ο κόσμος άλλαξε πολύ τα τελευταίο εξάμηνο»

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει τις δυσοίωνες προβλέψεις σε δύο λόγους:
Πρώτον, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της οικονομίας. Η πρόγνωση κάνει λόγο για ύφεση 0,3%, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,8%.
Δεύτερον, επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας. Η συνολική ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομικών θα αγγίξει το 5,4%. Τον περασμένο Ιούνιο η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει ανάπτυξη 6,2%.

Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Τράπεζα διακρίνει κινδύνους από την αλληλεπίδραση των δύο αυτών παραγόντων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η ύφεση στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αναιμική ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνουν τον κίνδυνο για μια ακόμα χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη».

Ο αρχισυντάκτης της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Αντριου Μπέρνς τονίζει ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη καμία περιοχή του πλανήτη: «Η ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες και στις αναδυόμενες οικονομίες ενδέχεται να μειωθεί περισσότερο και από ότι στην κρίση του 2008-2009. Το 2012 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά. Ο κόσμος άλλαξε πολύ τα τελευταίο εξάμηνο», υπογραμμίζει ο Αντριου Μπερν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου