Κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο-σκούπα στη Βουλή

Έως το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο έχει θέμα Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 αναμένεται να ψηφισθεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος σε τέσσερις συνολικά συνεδριάσεις έως την Πέμπτη το βράδυ....

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την ταχύτερη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Παράλληλα προωθεί το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και κυρίως αυτό του δικηγόρου. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι θα επιτρέπεται η δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών, οι λεγόμενες εταιρείες-χταπόδια που θα μπορούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Τυφώνας με ...συναίνεση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύοντας την ταξική σύμπνοια των «εταίρων» της συγκυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο δάνειο για την ενίσχυση των εγχώριων τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε: «Συμφωνήσαμε και για τα φορτηγά, θα συμφωνήσουμε και για τις επικουρικές συντάξεις, θα συμφωνήσουμε για όλα. Και θα έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία».

Ο Π. Καψής ανέφερε ότι τα τρία «αγκάθια» είναι «οι μισθοί, οι επικουρικές συντάξεις και η εφεδρεία στο Δημόσιο» και εκτίμησε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα έχει λυθεί το θέμα με τις επικουρικές» και στη συνέχεια «με τη μείωση του μισθολογικού κόστους». Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μπαράζ μέτρων. Συγκεκριμένα:
- Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Με κατάργηση του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες).
- Νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις: Με μειώσεις μέχρι 25% επί των συντάξεων.
- Απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την επόμενη τριετία.
- Περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Με την ένταξη των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.ά.) στο νέο μισθολόγιο.
- «Λουκέτα» σε δημόσιους φορείς. Με κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.
- Δραστική περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Στη «λίστα» μπαίνουν όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.
- «Ψαλίδι» στις φαρμακευτικές δαπάνες. Στόχος η δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών σε βάρος των ασφαλισμένων.
- Περαιτέρω μειώσεις στις φοροαπαλλαγές. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ), όπου τους παρουσίασε εκ νέου τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για «τσεκούρι» στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Δείχνοντας τα σχέδια συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας, ο Π. Καψής είπε σχετικά ότι «οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν κατώτατο μισθό. Αφήνουν την αγορά» και με νόημα πρόσθεσε ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία είναι 150 ευρώ»!

Τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, που θα προέλθει και από μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαίωσαν χτες στη διάρκεια συνάντησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπ. Τρα. Ο Δ. Ρέππας ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την «πορεία της εφεδρείας» και του παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου τομέα τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου