Τα "κεφάλια" των Πεπόνη-Μουζακίτη ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε την αντικατάσταση των διάσημων πλέον οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαβίβασε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ερώτημα, όπως λέγεται στη δικαστηριακή ορολογία, για την αντικατάσταση ή όχι των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Ο κ. Παπαϊωάννου στο έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικόλαο Παντελή, ο οποίος είναι και επόπτης των Πεπόνη και Μουζακίτη) αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμηση της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο, για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα. Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από «γκρίζες», νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στο βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει προς τα μέλη του Συμβουλίου ότι εάν αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τον κ. Πεπόνη και τον κ. Μουζακίτη, τότε να ορίσουν «δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ρένα Ασημακοπούλου μέσα στις επόμενες ημέρες θα ορίσει εισηγητή επί του ερωτήματος του κ. Παπαϊωάννου για την αντικατάσταση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, καθώς και την ημέρα που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση.

Ο κ. Μουζακίτης σε δήλωσή-απάντησή του αναφέρει ότι η αποστολή του αιτήματος από τον κ. Παπαϊωάννου στο ΑΔΣ για την αντικατάστασή τους «ήταν μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του υπουργού Δικαιοσύνης να αποστείλει το ερώτημα αντικατάστασής μας». Και προσέθεσε: «Εναπόκειται πλέον στην κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Εγώ θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας. Αλλά, όπου αλλού κι αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου».

Όταν ο κ. Μουζακίτης κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Παπαϊωάννου ότι έπληξε εκείνος και ο κ. Πεπόνης το κύρος της Δικαιοσύνης με τις ενέργειές τους, απάντησε:

«Εμείς πλήττουμε τη φοροδιαφυγή. Μέσα σε 2 - 2,5 μήνες μελετήσαμε εκατοντάδες φακέλους φοροφυγάδων, δώσαμε παραγγελία για τη σύλληψη περισσοτέρων από 300, σε ολόκληρη την Ελλάδα κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε την παραμικρή βοήθεια. 7 μήνες ζητούσαμε έστω κι έναν δικαστικό υπάλληλο να μας συνδράμει. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό που θα είμαστε εδώ».

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχθεί το αίτημα αντικατάστασης (παραίτησης) των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, έθεσε θέμα απομάκρυνσης των Οικονομικών Εισαγγελέων κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη από τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. «Επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα», παρατήρησε.

Ο κ. Μιχελάκης αφού υπενθύμισε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Παπαϊωάνου «παρεμβαίνει ουσιαστικά στο έργο της δικαιοσύνης» καθώς και «την αντίστοιχη απόπειρα από τον κ. Βενιζέλο», εκτίμησε ότι «φαίνεται, τελικά, πως ο κ. Παπαϊωάννου εναρμονίζεται με τις κομματικές ντιρεκτίβες Μπεγλίτη, Λοβέρδου, Ρέππα και Διαμαντοπούλου, τις ύβρεις στη Δικαιοσύνη και τις απειλές τους σ’ ολόκληρη την κοινωνία».

Για «απροκάλυπτη, ανήθικη και φασίζουσα λογική παρέμβασης της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης» κάνει λόγο και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών στην ακόλουθη δήλωση του:

«Η απροκάλυπτη, ανήθικη και φασίζουσα λογική παρέμβασης της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης υπερέβη σήμερα κάθε όριο ανοχής. Ο αρμόδιος Υπουργός ζητώντας με επίσημο έγγραφό του, την απομάκρυνση των εισαγγελικών λειτουργών που διερεύνησαν την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ και «σκόνταψαν» σε πιθανές ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αποκαλύπτει το αληθινό του πρόσωπο και τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που αποτελεί πάγια τακτική του.
Η συγκάλυψη που επιχειρείται είναι σκανδαλώδης και γεννά μείζον πολιτικό, ηθικό θέμα και ζήτημα παραβίασης κάθε θεσμικής λειτουργίας από τους εντολοδόχους των Δανειστών.
Ο μόνος δρόμος, που απομένει στον Υπουργό Δικαιοσύνης, που με τις κινήσεις του δείχνει γραφειοκράτη της επταετίας είναι ο δρόμος της παραίτησης»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου