Πολ Κρούγκμαν: Αναξιόπιστο το νεό πρόγραμμα για την Ελλάδα

Δεν είναι αξιόπιστο το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, υποστηρίζει στο blog του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι το πρόβλημα με το νέο πρόγραμμα είναι το ίδιο με όλα τα προηγούμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τονίζει δε, όσοι εκτιμούν ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μειώνει τις δαπάνες με τρόπο που δεν είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για την ανάπτυξη, υποτιμούν τα συμπεράσματα της εμπειρίας προς χάρη μιας αβάσιμης ελπίδας.

Και όπως σημειώνει, επειδή αυτοί που σχεδίασαν το πρόγραμμα δεν είναι ηλίθιοι, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να ακολουθήσει τις δύο μοναδικές λύσεις που υπάρχουν: Η πρώτη είναι η μια παρατεταμένη και ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς νέα δάνεια και η δεύτερη η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Και οι δύο λύσεις έχουν σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν τεράστιο πολιτικό κόστος και για αυτό κανείς δεν θα τις υιοθετήσει μέχρι να φτάσουμε σε πραγματικό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου