Εκλογές ανούσιες και άκαρπες…

Τα προεκλογικά ... προγράμματα!
γράφει ο Σπύρος ΓΚΑΝΗΣ
Πολύ σύντομα, τον Απρίλιο ή Μάιο, οδηγούμαστε στις κάλπες, μια διαδικασία στην οποία ο κυρίαρχος λαός ασκεί εξουσία, είναι όμως πασίδηλο ότι οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν από ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα απαξίας, υποταγμένο στις δεσμεύσεις και τα διλλήματα της τρόικας, με μια δυσβάσταχτη και επαχθή πολύχρονη δανειακή σύμβαση και ακόμα με δεδηλωμένη την παραχώρηση της λαϊκής μας κυριαρχίας στο διευθυντήριο της ΕΕ, το πέραν του ατλαντικού ΔΝΤ και τα παγκόσμια κυκλώματα των κερδοσκόπων.

Εκβιαστικά ψευδοδιλλήματα και αναζητήσεις…
   
Σ’ αυτές τις καθοριστικές για τον μέλλον του εκλογές, ο Έλληνας  ψηφοφόρος θα παγιδευτεί και πάλι σε καλοστημένα ατελέσφορα διλλήματα και και μη ρεαλιστικές προτάσεις και αναζητήσεις.

Από την μια τα εκβιαστικά ψευδοδιλλήματα των κομμάτων που κινούνται στον αστερισμό του μνημονίου, όπως «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», «παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στην δραχμή», «δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχεία», «εκσυγχρονισμός» και άλλες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Από την άλλη το πολυδιασπασμένο και ανέτοιμο αντιμνημονιακό μέτωπο, ανίκανο να αρθρώσει ενιαίο και ρεαλιστικό λόγο για την έξοδο από την επικυριαρχία των δανειστών μας, περιορίζεται σε συνθήματα του τύπου «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», «διαγραφή του απεχθούς χρέους», «έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή» κ.α. που ηχούν όμορφα βέβαια στα αυτιά του Έλληνα πολίτη αλλά δεν είναι ρεαλιστικά γιατί αγνοούν την διαμορφωμένη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει την Ελλάδα «αλυσοδεμένη» με  μια επαχθή δανειακή συμβάσή για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια, με υποθηκευμένη την δημόσια περιουσία της και εκχωρημένη ακόμα και αυτή την εθνική κυριαρχία.

Αποσπασματικές επαναστατικές… προτάσεις και αναλύσεις για έξοδο από την σύγχρονη δουλεία, κραυγές ανυπακοής και άρνησης καταδεικνύουν την σε ένα βαθμό ανευθυνότητα, επιπολαιότητα και ακόμα ανωριμότητα που κυριαρχεί στους περισσότερους φορείς του αντιμνημονιακού στρατοπέδου.
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι η όποια λύση προκύψει για την διέξοδο και απελευθέρωση θα προέλθει από αυτό το αντιμνημονιακό μπλοκ, εάν και εφόσον πρυτανεύσει η ευθύνη, επιτευχθεί η αναγκαία ενότητα και γίνει επεξεργασία της μιας, ενιαίας και ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από τα σύγχρονα δεσμά. Προβληματισμός που κατά την άποψη του γράφοντος θα αναδειχθεί επιτακτικά την επόμενη μέρα και θα κυριαρχήσει στον αντιμνημονιακό χώρο τη μετεκλογική περίοδο.  

Μνημόνιο 2, το εκλογικό προγράμματα ΝΔ και Πασόκ...

Η συγκυβέρνηση της επόμενης μέρας...
Με επικυρωμένη από την πλειοψηφία της παρούσας Βουλής – με 213 βουλευτές- τη νέα Δανειακή Σύμβαση και ακόμα με την ενυπόγραφη δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του Διοικητού της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου ότι θα ακολουθήσουν πιστά μετά τις εκλογές την τήρηση του Μνημονίου 2 και τη νέα Δανειακή Σύμβαση, η ανακοίνωση οποιουδήποτε προεκλογικού προγράμματος για την οικονομία από τα δυο κομμάτα εξουσίας και τους δορυφόρους τους θεωρούνται περιττά… και παραπλανητικά για τον Έλληνα ψηφοφόρο.

Τα παραπάνω κόμματα θα εξαγγείλουν βέβαια στα πλαίσια της προεκλογικής τους εκστρατείας κάποιες «προθέσεις» αλλαγών της Δανειακής Σύμβασης, φρούδες υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου 2 και άλλες σάχλες, χωρίς όμως περιεχόμενο και ρεαλισμό. Το Μνημόνιο 2 και η νέα Δανειακή Σύμβαση είναι δεδομένα, τα κόμματα αυτά έχουν δεσμευτεί για την πιστή τήρησή τους. Αυτή είναι η αλήθεια!

Πόουλ Τόμσεν
Οι μόνες «εφικτές» οικονομικές εξαγγελίες θα πρέπει να είναι πάντα μέσα στα πλαίσια των «ισοδύναμων μέτρων» που επιβάλλει η τρόικα, να πειθαρχούν στους στόχους της  «εσωτερικής υποτίμησης» και να έχουν ακόμα την έγκριση του «πολύ» Πόουλ Τόμσεν και των αφεντικών του σε ΕΕ, ΔΝΤ και αγορές.

Εάν οι κκ Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος έχουν κάποια προγράμματα «βελτιωτικών μέτρων», ας τα επεξεργαστούν και αφού εξασφαλίσουν την έγκριση της τρόικας να τα ανακοινώσουν στον Έλληνα ψηφοφόρο για να μην γίνουν για μια ακόμα φορά ασυνεπείς και καταγέλαστοι.

Στο επίκεντρο ο πολίτης

Τα οικονομικά προγράμματα των επίδοξων πρωθυπουργών και των επιτελείων τους θα πρέπει, κατά την άποψη του γράφοντος, να δίνουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που μπαίνουν επιτακτικά από τον Έλληνα πολίτη, τα νοικοκυριά, τη νεολαία τον συνταξιούχο, και αφορούν την διαβίωσή τους και την ποιότητα ζωής τους, όπως:
- Ti μέτρα έχουν δεσμευτεί να λάβουν τον ερχόμενο Ιούνιο;
- Πως θα εξασφαλιστούν τα 12 δις. ευρώ που ζητά η τρόικα για την περίοδο 2012-2015;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του υπέρογκου χρέους που πλησιάζει το μισό τρις ευρώ (110 δις 1ο μνημόνιο, 130 δις 2ο μνημόνιο, 50 δις ομόλογα που κατέχει η ΕκΤ και 140 δις που έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες).
- Πότε και πως θα αρχίσει η πολυσυζητημένη ανάπτυξη και με πια μέτρα;
- Πότε και πως θα εξασφαλισθεί απασχόληση στο 1 εκατ. και πλέον ανέργους;
- Πότε και πως θα επιστραφούν στον Έλληνα πολίτη-ψηφοφόρο οι συντάξεις, μισθοί, επιδόματα, κοινωνικές παροχές κλπ. που βίαια και ανάλγητα του εκλάπησαν, με λίγα λόγια θα επανασυσταθεί και πότε το κοινωνικό κράτος;
- Πότε και πως θα επανέλθei o Έλληνας πολίτης στο επίκεντρο στα θέματα Υγείας, Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Παιδείας.
- Πότε και πως θα καταργηθούν τα επώδυνα «έκτακτα» χαράτσια από τον Έλληνα πολίτη. κ.α.
- Πότε και πώς θα ελεγχθούν τα καρτέλ που καταληστεύουν τα ελάχιστα εισοδήματα των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ αφελείς, γραφικοί ή ρομαντικοί για να πιστέψουμε ότι τα σημερινά κόμματα της συγκυβέρνησης -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- έχουν την βούληση και θέληση να εγκαταλείψουν τους «προστάτες» τους προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού τους και αυτής της δύσμοιρης πατρίδας τους. Αυτοί είναι ταγμένοι αλλού… 

Προς την Ευρωπαϊκή άνοιξη... 

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ πιστεύουμε ότι με δεδομένη την δέσμευση τους τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και οι συνοδοιπόροι τους, ΔΗΣΥ, ΔΗΜΑΡ, Κοινωνική Συμφωνία κ.α. δεν έχουν κανένα ειλικρινές, αξιόπιστο και ρεαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα να προτάξουν πλην αυτού που περιχαρακώνεται στους όρους και επιταγές της νέας επαχθούς Δανειακής Σύμβασης, οποιαδήποτε άλλη προεκλογική αξαγγελία είναι ύποπτη, ανειλικρινής και εκ του πονηρού!

Το Διευθυντήριο της ΕΕ, η τρόικα και οι αγορές έκαναν καλή δουλειά, καταρχήν εξασφαλίστηκαν με την έγκριση του Μνημονίου 2, την υπερψήφιση της νέας Δανειακής Σύμβασης και των συνοδευτικών νόμων, δέσμευσαν ενυπογράφως τους επίδοξους πρωθυπουργούς και στην συνέχεια άναψαν το πράσινο φως για την διενέργεια των εκλογών. Τα «λεφτά είναι πολλά», το ίδιο και τα συμφέροντα που τα διεκδικούν και το κυριότερο οι επικυρίαρχοι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν το αποτέλεσμα στο «πείραμα Ελλάδα» το οποίο σιγά, σταθερά και μεθοδικά μεταλαμπαδεύετε στην υπόλοιπη Ευρώπη!   

Η μετεκλογική σκηνή, με νέους συσχετισμούς δυνάμεων, είναι αυτή που θα επηρεάσει καθοριστικά τις μελλοντικές εξελίξεις ανατροπής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην νότια Ευρώπη, όπου επεκτείνεται το μαύρο νέφος του ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού. 

 Μια πανευρωπαϊκή άνοιξη των λαών είναι το ζητούμενο, και προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να οδηγούν οι εξελίξεις και η άφρων αναλγησία του νεοφιλελεύθερου ιερατείου της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.