Φρανσουά Ολάντ: «Δεν θα αποφασίζει μόνη της η Γερμανία για την Ευρώπη»

«Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη ο υποψήφιος των γάλλων Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ.

Κι ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κινήθηκε ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά χθες, ο αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ αμφισβήτησε εκ νέου τη χειραγώγηση της ευρωζώνης από την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και πρόταξε την αντιμετώπιση της κρίσης με ανάπτυξη και μείωση των ανέργων.

Ο κ. Σαρκοζί που έπεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του κ. Ολάντ, πρότεινε να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική ώστε να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενόψει του αποφασιστικού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η νέα αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, αποτέλεσε νέο πλήγμα για το συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το προβάδισμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Σαρκοζί οδεύει προς το να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος  εδώ και πάνω από 30 χρόνια, που θα ηττηθεί στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο στα 2,88 εκατομμύρια - ή 7,2% σε ένα χρόνο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 10 ημέρες πριν την ψηφοφορία που θα κρίνει το αποτέλεσμα, καταδεικνύουν πως η προσπάθεια του κ. Σαρκοζί να προσελκύσει τα 6,4 εκατ. εκλογείς που ψήφισαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν πετυχαίνει όσα θα ήλπιζε.

Δημοσκόπηση του TNS Sofres κατέδειξε ότι ο κ. Ολάντ, που κέρδισε τον πρώτο γύρο την Κυριακή, διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων, με 55% των προθέσεων ψήφου ενόψει του δεύτερου γύρου την 6η Μαΐου. Δημοσκόπηση του CSA κατέδειξε ότι  προηγείται με 54% και ο κ. Σαρκοζί συγκεντρώνει το 46%.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι «υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να νικήσουμε. . . έχουμε την ορμή», προσθέτοντας πως «ο απερχόμενος πρόεδρος έχει πει ότι θα κριθεί για την ανεργία, και θα κριθεί. Είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία στο 5% και τώρα είναι στο 10%».

Επιπλέον, ο κ. Ολάντ τάχθηκε εναντίον της λεγόμενης πολιτικής της «άδειας καρέκλας» (της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ) για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή «μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, όχι απειλών».

«Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε εξάλλου αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προέβλεψε ότι θα έχει μια «σκληρή αλλά φιλική» συζήτηση με την κ. Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Ο κ. Ολάντ επικρίνει το Νικολά Σαρκοζί διότι υιοθετεί τις πολιτικές θέσεις της ακροδεξιάς, ειδικά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό ή η εθνική ταυτότητα των Γάλλων, παρότι κι ο ίδιος αποπειράθηκε να αποσπάσει ένα τμήμα των εκλογέων που ψήφισαν την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, λέγοντας ότι το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία, το χάσμα πλουσίων-φτωχών κ.ά.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος αν και αρνήθηκε να τοποθετηθεί αρνητικά για το επίπεδο της μετανάστευσης προς τη Γαλλία, είπε ότι «εκείνοι οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ νόμιμα δεν θα απελαθούν, αλλά εκείνοι οι οποίοι είναι εδώ παράνομα θα οδηγηθούν στα σύνορα».

Στο μεταξύ, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος του κ. Σαρκοζί (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα - UMP)  τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με την κ. Λεπέν, όμως ο Γάλλος Πρόεδρος έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να δώσει υπουργικούς θώκους σε στελέχη του Εθνικού Μετώπου ή να συμβάλλει ώστε υποψήφιοί του να κερδίσουν έδρες στις βουλευτικές εκλογές. 

Κατά την δημοσκόπηση του TNS Sofres, μόλις το 51% των ψηφοφόρων της Λεπέν είπαν ότι θα ψήφιζαν Σαρκοζί, ενώ ο γάλλος Πρόεδρος εκτιμάται πως χρειάζεται το 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου