Παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής και μικρότερη λιτότητα για την Ελλάδα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και των υπόλοιπων "αδύναμων κρίκων" του ευρώ έως το 2015 φέρεται ότι μελετούν οι Βρυξέλλες.

Η πιθανή αλλαγή σκυτάλης στη Γαλλία και οι πιέσεις από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ξυπνούν επιτέλους την Ευρώπη από το λήθαργο σε ό,τι αφορά την αποτυχημένη συνταγή εξόδου από την κρίση. Οι φωνές πληθαίνουν για να δοθεί έμφαση στην Ανάπτυξη, η οποία εισέρχεται δυναμικά στην κοινοτική ατζέντα και εξελίσσεται σε θέμα πρώτης προτεραιότητας για τους ευρωπαίους ηγέτες.

ΠΑΕΑΛΛΗΛΑ, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και σε κοινοτικές πρωτεύουσες αρχίζει να κερδίζει έδαφος η πρόταση για να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος προσαρμογής στις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνια, ώστε να πετύχουν τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων.

Μετά τον υποψήφιο των Γάλλων Σοσιαλιστών Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο οποίος έκανε λόγο για «Σύμφωνο Ανάπτυξης,» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι δήλωσε χθες ότι προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, πριν από το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου.

ΜΑΛΙΣΤΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή αυτής της Συνόδου, που θα έχει ως θέμα την τόνωση της ανάπτυξης, είναι η 25η Μαϊου.

Βέβαια, ο Χ. Ρομπέϊ αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πάρουν χρόνο για να αποδώσουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ακόμη στα «σχιζοφρενικά» αιτήματα των αγορών που ζητούν «εδώ και τώρα» λιτότητα και ανάπτυξη.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον έχει επίσης ότι στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει συζήτηση για να δοθεί χρονική παράταση στις προσπάθειες των κρατών μελών τους για μείωση των ελλειμμάτων τους, ως επίδειξη αλληλεγγύης στα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν κληθεί να εφαρμόσουν.

Όπως είναι φυσικό, επισήμως, η Κομισιόν αρνείται ότι διεξάγονται παρόμοιες διαβουλεύσεις, οχυρώνεται πίσω από τις αυστηρές διατάξεις των Μνημονίων και αποδίδει τα σχετικά σενάρια στις προεκλογικές συζητήσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου