Η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, θέμα σήμερα στις Βρυξέλλες

ο Γιάννης ΑΓΓΕΛΗΣ στο Capital.gr
Η παρουσία και ίσως η έναρξη της συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, συνδέεται με το θέμα – αιχμή που απασχολεί την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη: το πως θα αποκλεισθεί ο κίνδυνος μιας εκτεταμένης “εξόδου” κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Από την ΕΚΤ έχει ήδη τεθεί το θέμα και η κεντρική ιδέα που “ψιθυρίζεται” πλέον είναι η συγκεντροποίηση τόσο του συστήματος εγγύησης καταθέσεων όσο και της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι ο κ. Ντράγκι είναι πολύ πιθανό να θέσει το θέμα σαν προτεραιότητα σήμερα.

Το Capital.gr επισήμανε από χθες ότι η σημερινή άτυπη σύνοδος στις Βρυξέλλες “επικοινωνιακά” θα ασχοληθεί με τις εξαγγελίες για την προετοιμασία σχεδίων ανάπτυξης με τα περιβόητα “project bonds”, αλλά η ουσιαστική συζήτηση θα αφορά το πως και με ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την ουσιαστική ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων και της εποπτείας, τα οποία παραμένουν σε αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

Όμως ακριβώς εκεί έχει εντοπισθεί η μεγάλη και πλέον επικίνδυνη Κερκόπορτα για το ευρωσύστημα. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι καταθέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία στο ενδεχόμενο “ατυχήματος” και οι διαρκώς διογκούμενες μετακινήσεις κεφαλαίων από τις ιταλικές τράπεζες προς την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία έχουν σημάνει συναγερμό στην Φρανκφούρτη.
Η δημιουργία όμως ενός ενιαίου φορέα εγγύησης καταθέσεων και εποπτείας όπως έχει ζητήσει η ΕΚΤ σκοντάφτει και πάλι στην άρνηση της Γερμανίας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη στο ευρωσύστημα θα μεταφέρει ένα επιπρόσθετο βάρος εγγυήσεων στις οικονομίες με πιστοληπτικό rating “ΑΑΑ”.

H ενοποίηση του συστήματος, όπως υποστηρίζει και η ΕΚΤ, προϋποθέτει μεταφορά μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτή είναι η προϋπόθεση για την κεντρική εγγύηση καταθέσεων και εποπτείας.

“Τεχνικά” η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη για να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή και θα αρκούσε, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, η προικοδότηση του ESM με μία τραπεζική άδεια σε συνδυασμό με το δικαίωμα απ΄ ευθείας από το ESM (ή το EFSF) και όχι μέσω των κυβερνήσεων, χρηματοδότησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στην περίπτωση αυτή το ESM θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην ΕΚΤ και με την εγγύηση του “ΑΑΑ” που διαθέτει να εμφανισθεί ως ο εγγυητής των καταθέσεων αρκεί η λειτουργία αυτή να καλύπτεται και από την μεταφορά του δικαιώματος εποπτείας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες σε ένα κεντρικό εποπτικό φορέα, τουλάχιστον για τις τράπεζες που λειτουργούν διασυνοριακά.
Το “θέμα” καίει και θα είναι στο τραπέζι της άτυπης συζήτησης το βράδυ με “εισηγητή” τον κ. Ντράγκι.

Στόχος, όπως επιμένουν στις Βρυξέλλες, είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κρατικού και χρηματοπιστωτικού χρέους.

Το ερώτημα είναι αν απόψε οι πολιτικές ισορροπίες της Ευρωζώνης θα επιτρέψουν να γίνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση αυτή για να υπάρξουν πραγματικά βήματα τον Ιούνιο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής.
Του Γιάννη Αγγέλη Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου