FT: 100 δις μυστική βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες!

Τι γίνεται με τις ελληνικές τράπεζες; Από την μια δεν διοχετεύουν χρήματα στην αγορά και από την άλλη υπάρχουν δημοσιεύματα για μυστική χρηματοδότησή τους. Αν ισχύουν έστω και στο ελάχιστο οι πληροφορίες του δημοσιεύματος των Financial Times... γιατί ο ΄'Ελληνας Κεντρικός Τραπεζίτης δεν ενημερώνει τους φορείς της αγοράς;

Διαβάστε όλο το άρθρο του  Ralph Atkins για τους Financial  Times:

"Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση. Δεν έχουν ανακοινωθεί όροι και συνθήκες.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηριχθεί από ένα έκτακτο βοήθημα ρευστότητας της τάξεως των 100 δις ευρώ ή και παραπάνω το οποίο θα προμηθευτεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας – με μυστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εντατική χρήση του ‘έκτακτου βοηθήματος ρευστότητας’ για στήριξη τραπεζών στις αδύναμες οικονομίες δεν είναι ευρέως γνωστή στη ευρωζώνη της κρίσης.

Στόχος του είναι για χρήση από τις αρχές των χωρών που αντιμετωπίζουν τραπεζικά προβλήματα ως προσωρινή λύση. Υπήρξε σωτήρας για το  οικονομικό σύστημα της Ιρλανδίας και πόσο μάλλον για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αυτό βέβαια έχει δώσει στην ΕΚΤ –που είναι ο μοναδικός ελεγκτής αυτής της βοήθειας- αρκετή δύναμη να προσδιορίζει την μοίρα των χωρών.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο Ε.Β.Ρ. η ΕΚΤ δεν θέλει να δίνει. «Όταν μια χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση, δεν το φανερώνεις γιατί απλά χειροτερεύει η κατάσταση. Οπότε δεν βλέπω το όφελος για περισσότερη διαφάνεια» εξήγησε ο Luc Coene, διοικητής της Βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια συνέντευξή του στους FT.
 
Αυτό της ξέφυγε της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα. Η εβδομαδιαία οικονομική δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου έδειξε μία μη αναμενόμενη αύξηση κατά 121 δις ευρώ στο αθώα κατά τα άλλα διατυπωμένο τίτλο ‘άλλες απαιτήσεις από πιστωτικούς οργανισμούς στην περιοχή του euro», ως αποτέλεσμα της εισαγωγής όλως των ΕΒΡ κάτω από την ίδια ομάδα. Εξ ορισμού, τα 121δις ευρώ είναι ο μίνιμουμ ποσό ΕΒΡ που δίδεται από το «ευρωπαϊκό σύστημα» - το δίκτυο των ευρωζωνικών κεντρικών τραπεζών.

‘Οργώνοντας’ διάφορες αναφορές της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών μας έχουν έκτοτε δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αναλυτές στην Barclays, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα χειρίζεται τώρα 96δις ευρώ σε ΕΒΡ, με αλλά 4δις ευρώ για την Ιρλανδία και 4δις ευρώ για την Κύπρο. Εάν αυτά είναι όντως έτσι τότε το συνολικό ΕΒΡ έχει ξεπεράσει τα 140δις ευρώ – πάνω από 10% του ποσού που δανείστηκε στις ευρωζωνικές τράπεζες για γενικές λειτουργίες νομισματικής πολιτικές.
 
Καθότι το ρίσκο να δημιουργηθεί πληρωρισμός από μία υπερ-ρευστοποίηση, το ΕΒΡ σε μία ‘κατάχρηση’ πάνω από 500 εκατ. Ευρώ, χρειάζεται την έγκριση από το συμβούλιο των 23 πιο δυνατών κρατών της ΕΚΤ: η χρήση του μπορεί να σταματήσει εάν τα 2/3 του συμβουλίου εναντιωθούν σε μία αίτηση.

Το σημαντικότερο είναι ότι, το ρίσκο επαφίεται στις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αντί να απλωθεί και να μοιραστεί σε όλες τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης όπως γίνεται με την απλή ρευστότητα – αν και θα υπάρξουν επιπτώσεις από την αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Θεωρητικά όμως δεν υπάρχει όριο στο ποσό του ΕΒΡ που μπορεί να δοθεί, όπως και καμία πληροφορία, πχ., τι εγγύηση ή επιτόκιο πρέπει να δώσουν οι αποδέκτες τράπεζες που λειτουργούν ως εγγυητές.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δείχνει ότι η κατά τ’ άλλα προσωρινή χρήση του ΕΒΡ μπορεί να επιμηκυνθεί.

Ο κ. Coene τόνισε ότι το ΕΒΡ σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζών, θα πρέπει να σταματήσει. ‘Το ΕΒΡ είναι βοήθημα έκτακτης ρευστότητας και όχι βοήθημα φερεγγυότητας.

Την προηγούμενη εβδομάδα το συμβούλιο της ΕΚΤ εξαίρεσε 4 ελληνικές τράπεζες από τις γενικές λειτουργίες ρευστότητας – αναγκάζοντάς τις να αποζητήσουν το ΕΒΡ. Η ανεπίσημη αιτία ήταν η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στο θέμα του σχεδίου της επανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τα άκαρπα αποτέλεσμα των εκλογών στις 6/5/12.

Σταματώντας το ΕΒΡ θα ήταν ένα λόγος για να πιεστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη – εάν αυτό επιθυμούσε η ΕΚΤ, ή εάν η Ελλάδα ήθελε η ίδια πραγματικά να φύγει. Δεν νομίζω όμως ότι η ΕΚΤ θα πάρει αυτή την απόφαση’ είπε ο Laurent Fransolet αναλυτής της Barclays. ‘Νομίζω ότι η ΕΚΤ θα απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις και θα τις αφήσει να αποφασίσουν από μόνες τους.

Αυτό το δίλημμα για το πώς πραγματικά θα πράξει η ΕΚΤ δίνει επιρροή στους πολιτικούς της ευρωζώνης."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου