Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Μάρτιν Σουλτς: Οι συμφωνίες «δεν είναι οι 10 εντολές»

Περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους, προσαρμογή των επιτοκίων αλλά και δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι διευκολύνσεις που μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον  Μάρτιν Σουλτς.

Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική ραδιοφωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι με το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα εκπληρώνεται ένας βασικός όρος για μια εποικοδομητική συνεργασία που είναι και η αναγνώριση των συμφωνιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Στη βάση της διαδικασίας που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να συζητήσει κανείς τώρα πού μπορεί να υπάρξουν διευκολύνσεις, πού μπορεί να γίνουν βελτιώσεις. Όλα αυτά είναι αναμφίβολα πιο εύκολα με μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει επί της αρχής αυτή τη διαδικασία παρά με μια κυβέρνηση που λέει «όχι», καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και διαπραγματευόμαστε τα πάντα από την αρχή».

Ο Μάρτιν Σουλτς εμφανίζεται βέβαιος ότι θα σταθεί δυνατόν εντός της εβδομάδας να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Μπορώ να φανταστώ ακόμη και μια τρικομματική κυβέρνηση. Υπάρχει ένα μικρότερο αριστερό κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Κουβέλης, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, θεωρώ έναν εξαίρετο πολιτικό, αν και είναι από τους λιγότερο γνωστούς πολιτικούς της χώρας και τον οποίο θα ήθελα προσωπικά να δω μέλος της κυβέρνησης».

Τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης

Ο Μ. Σουλτς εμφανίζεται βέβαιος
 ότι θα σχηματιστεί μια σταθερή
 κυβέρνηση στην Ελλάδα εντός
 της εβδομάδας
Ποια είναι όμως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης;

«Όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων υπάρχουν υποχρεώσεις, τις οποίες όπως όλοι γνωρίζουν, δεν μπορεί να τηρήσει η χώρα τουλάχιστον όχι μέσα από τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα. (…) Γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε για τα χρονοδιαγράμματα. Επίσης προβλέπονται, για παράδειγμα, ιδιωτικοποιήσεις στη συμφωνία αυτή, οι οποίες δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα γιατί δεν υπάρχουν επενδυτές. Θα πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε. Δεν μιλάμε για τις 10 εντολές του Μωυσή που είναι γραμμένες σε πέτρινες πλάκες. Θα πρέπει να καταστήσουμε τη διαδικασία αυτή δυναμική για να επιτύχουμε το στόχο που είναι να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και το χρέος της βιώσιμο –εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε και για το ύψος των επιτοκίων. Εάν θέλει να πετύχει κανείς το στόχο δεν θα πρέπει να τον εκβιάζει, αλλά να τον εμπλουτίζει έξυπνα με στρατηγικές».

Ο πρόεδρος του ΕΚ προτείνει επίσης να δοθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό μάλιστα ένα από τα πιο σημαντικά.
 Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *