Ο Herr Ράιχενμπαχ επιμένει και σε νέες μειώσεις μισθών!

Νέες μειώσεις μισθών προανήγγειλε χθες ο Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας σε συνέδριο για τις εξαγωγές. Ο Γερμανός επικεφαλής της δύναμης κρούσης εξήρε τη διαχείριση του εργασιακού κόστους (δηλαδή τη μείωση των εισοδημάτων), η οποία έχει γίνει ως σήμερα στην Ελλάδα... και προέτρεψε να συνεχιστεί, ώστε «να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια», σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.

Οι τοποθετήσεις Ράιχενμπαχ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πολλά άλλα στοιχεία, που δείχνουν καταρράκωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, γνωστοποίησε ότι από το 2009 έως σήμερα το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών έχει μειωθεί στο μισό. Συνέδεσε αυτό το -50% στις αποδοχές των μισθωτών με την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, που έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα υπό το βάρος μιας παρατεταμένης ύφεσης. Ακόμα, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι η τρόικα έχει ζητήσει να μειωθεί κατά 15% το μοναδιαίο κόστος εργασίας ως το 2015. Ως τώρα, όπως είπε ο ίδιος, αυτό έχει μειωθεί κατά 8%, γεγονός το οποίο προδιαγράφει κατά τον ίδιο νέες πιέσεις για μειώσεις στους μισθούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από τη θέση του επιστημονικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, είχε εκφραστεί αρνητικά για τις μειώσεις μισθών, τονίζοντας ότι δεν ευνοούν την ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ στην τοποθέτησή του υποστήριξε ακριβώς τα αντίθετα, σημειώνοντας ότι η διαχείριση του εργασιακού κόστους θα δώσει νέα δυναμική στον τομέα των εξαγωγών. «Η χώρα βρίσκεται σε γόνιμη γεωγραφική θέση με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χθες ο Χορστ Ράιχενμπαχ συνέχισε τις συναντήσεις του με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Σειρά είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με τον κ. Ράιχενμπαχ να δεσμεύεται ότι θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου των προμηθειών. Επίσης, ο επικεφαλής της «Task Force» συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ζήτησε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα κοινωνικής προστασίας με πόρους που θα εξοικονομηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεχωριστή συνάντηση είχε ο κ. Ράιχενμπαχ και με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στελέχη της «Task Force» επισκέφθηκαν και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εφέτες, παρά την αποχή δικηγόρων και τις εκλογές, έπιασαν τον στόχο που έχει τεθεί για την εκδίκαση των υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου