Μικρασιατική Καταστροφή: 90 χρόνια μετά... (βίντεο)

αφιέρωμα του theBest.gr
Ελλάδα, 2012. Μία χρονιά ορόσημο για τη νεώτερη ιστορία και την εξέλιξη της χώρας, καθώς συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εκατό χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους...

Παράλληλα, μια χρονιά ιδιαίτερα σκληρή για το σύγχρονο γίγνεσθαι της χώρας, καθώς ταλανίζεται βαθιά από μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική αλλά και αξιακή κρίση, όπου πρωταγωνιστούν οι υπέρογκοι εξωτερικοί δανεισμοί, τα επιτόκια και οι απαιτήσεις των δανειστών της, αλλά και η αμφισβήτηση της χώρας διεθνώς και ο διασυρμός των πνευματικών της συμβόλων και του παρελθόντος της. 

Θεωρώντας ότι η μνήμη ενός λαού αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ύπαρξής του, και καθώς το «Εικοσιδυό» παραμένει πεισματικά μια οριακή εμπειρία των νεοελλήνων, που συνεχίζει να κινείται ανάμεσα στη βιωμένη πραγματικότητα και τον μύθο, στις αφηγήσεις και τις σιωπές, ετοιμάσαμε ένα μικρό χρονολογικό αφιέρωμα στις τελευταίες, δραματικές στιγμές του. Τις ημέρες αυτές που, όχι μόνο σφράγισαν ανεξίτηλα το σύγχρονο ελληνικό κράτος και μετέστρεψαν ριζικά τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του, αλλά επηρέασαν και την παγκόσμια πραγματικότητα, σε Ευρώπη και Αμερική, και προκάλεσαν την πτώση δύο κυβερνήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου