Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Οι 17 από τις 23 χώρες της ΕΕ έχουν υπερβολικό έλλειμμα!

«Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους άλλον ένα χρόνο προκειμένου να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους στο 3% του ΑΕΠ, όπως το απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών Μπρέγκλε που εδρεύει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑonline»...

Οι συντάκτες της μελέτης, Μπενεντίκτα Μαρτζινότο και Αντρέ Σαπίρ, υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και ιδίως το Σύμφωνο Σταθερότητας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του έτους,"δεν είναι τόσο αυστηροί όσο συνήθως θεωρείται.

«Οι χώρες-μέλη μπορούν να αποκλίνουν από το όριο του 3% εάν βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης, ή αν η ευρωζώνη στο σύνολό της διανύει μια δύσκολη περίοδο», σημειώνουν οι συντάκτες, θυμίζοντας ότι το Σύμφωνο τέθηκε σε εφαρμογή σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης παρουσίαζαν υπερβολικό έλλειμμα.

Οι δύο ερευνητές θεωρούν ότι ο μοναδικός τρόπος για να εφαρμοστεί αυτός ο όρος, που αναφέρεται στις έκτακτες συνθήκες, είναι να χορηγηθεί ένας επιπλέον χρόνος σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, γιατί η ευρωζώνη στο σύνολό της διανύει μια δύσκολη περίοδο.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να γίνει σχετικά γρήγορα, προτού οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2013 στα κοινοβούλια.

Σήμερα από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι 13 βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Οι μόνες που έχουν έλλειμμα 3% ή μικρότερο είναι η Εσθονία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *