Πρόσωπα από όλα σχεδόν τα κόμματα στη λίστα των "32"

ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ στο θέμα της «λίστας» του ΣΔΟΕ, με τα ονόματα των νυν και τέως βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι φέρονται να έχουν πλουτίσει με ύποπτο τρόπο, δινουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης.

Κατ΄ αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιέχει 32 ονόματα εν ενεργεία και τέως υπουργών, νυν και τέως βουλευτών και γενικών γραμματέων. Τα 32 αυτά ονόματα είναι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όμως όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν είναι καινούργια στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς πρόκειται για «ανοικτές» υποθέσεις που βρίσκονται ήδη σε δικαστική εξέλιξη.

Κάθε μία από τις υποθέσεις αυτές που θα ολοκληρώνεται, θα διαβιβάζεται στους Πεπόνη και Μουζακίτη, προκειμένου να αποφασίζουν την τύχη της.

Κατά τη σύσκεψη, τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η ποινική εκκαθάριση των υποθέσεων που φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα αλλά και γενικότερα πρόσωπα που άσκησαν πολιτική εξουσία, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές την επίμαχης υπόθεσης και να μην υπάρχουν «σκιές» στον πολιτικό κόσμο.

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη διαβίβαση της λίστας με τα ονόματα από το ΣΔΟΕ στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, ο προϊστάμενος τους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής, συγκάλεσε χθες σύσκεψη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
 
Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αυτή, ακολούθησε νέα, διευρυμένη, αυτή την φορά, στην οποία συμμετείχε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.

Σε δήλωσή τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι η λίστα αφορά εν δυνάμει ήδη εισαγγελικές παραγγελίες διαφόρων εισαγγελιών της χώρας, ορισμένες μάλιστα δόθηκαν «προ ικανού χρονικού διαστήματος», καθώς και παραγγελίες των ίδιων των δύο οικονομικών εισαγγελέων που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012). Επίσης, αφορούν αυτεπάγγελτες ενέργειες ανακριτικών υπαλλήλων, διαφόρων περιφερειών του ΣΔΟΕ.

Για τα επίμαχα ονόματα διενεργούνται προανακριτικές έρευνες ή αυτεπάγγελτες ανακρίσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η βασιμότητα του περιεχομένου των μηνυτριών αναφορών και καταγγελιών σε βάρος των 32 αυτών προσώπων, σημειώνουν στη δήλωσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Οι δικονομικές αυτές ενέργειες, διευκρινίζουν οι Πεπόνης και Μουζακίτης, είναι συνήθεις, ενδεδειγμένες και σύμφωνες τις διατάξεις του Δικονομικού μας Δικαίου, ενώ τελούν υπό την εποπτεία των ίδιων, αλλά και υπό την εποπτεία των εισαγγελέων διαφόρων περιφερειών που τις παρήγγειλαν.

«Αβάσιμα» χαρακτηρίζουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, όλα όσα αόριστα διαδίδονται από διαφόρους και με τίποτα δεν μπορεί και ούτε πρέπει οι εν εξελίξει έρευνες να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες ενέργειες.

Την Τετάρτη συνεδριάζει Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου
«Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα, ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη, και δεν δύναται A PRIORI να γίνεται λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων».

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Θανάση Νάκου, με την επισήμανση ότι αν διαπιστωθεί μη σύννομη δραστηριότητα, μόνο τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια Επιτροπή το πόρισμα.

Σε γραπτή δήλωση του κ. Νάκου, διευκρινίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη απέστειλε επιστολή στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, με την οποία ζητούσε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό».

Στην απαντητική επιστολή του το ΣΔΟΕ, αναφέρει ότι το αίτημα του κ. Νάκου για την παροχή στοιχείων για ελεγχόμενα, από τις υπηρεσίες, πρόσωπα διαβιβάστηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόριο Πεπόνη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

Χθες, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος απέστειλε επιστολή με την οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «με την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου από τις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και υπό την εποπτείαν μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και σύμφωνα με τον νόμο όσα στοιχεία προκύψουν ως μη σύνομμα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή Πόθεν Έσχες».

Και συμπληρώνει:

«Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα, ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται A PRIORI να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνον θα επεβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση».

Όλα αυτά θα απασχολήσουν αύριο την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου που θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει όλα τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει.