Αλέξης Τσίπρας: «Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει...»

Την πεποίθηση ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της εφημερίδας «Die Zeit» στο Αμβούργο ενώ τόνισε ότι τα προωθούμενα μέτρα είναι πρωτοφανή σε σκληρότητα.

 
«Θα βυθίσουν την Ελλάδα σε ακόμα πιο μεγάλη ύφεση και φτώχεια. Και δεν έχουν κανένα αντίδοτο. Ούτε, φυσικά, την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη. Γιατί δεν αποτελεί αντίδοτο η παράταση στο λάθος», είπε με νόημα.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί το τρίτο κούρεμα του χρέους, ενώ πλέον θα πρέπει να συζητείται «το πώς θα αποφύγουμε το τέταρτο».
 
Υπογράμμισε επίσης ότι το Μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει, κάτι που, παραδέχονται όλοι ιδιωτικά και δημόσια, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. «Γι’ αυτό», συνέχισε, «και δεν μας λένε εφαρμόστε τη λιτότητα γιατί πέτυχε, αλλά γιατί είναι υποχρέωσή σας. Και δεν απέτυχε η λιτότητα επειδή δεν εφαρμόστηκε. Απέτυχε ακριβώς επειδή εφαρμόστηκε. Οι περικοπές των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και δικαιωμάτων έχουν τηρηθεί στο ακέραιο. Και συνεχίζονται».
 
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον όσων «καλλιεργούν ανασφάλεια» αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ εντός και εκτός συνόρων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία επιλογή επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.
 
«Αν μη τι άλλο», δήλωσε, «όσοι με ελαφρότητα παίζουν το παιχνίδι με τη φωτιά για το κοινό νόμισμα, αγνοούν τελείως τις κολοσσιαίες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής εξέλιξης διάλυσης της ευρωζώνης, από το ντόμινο που θα ακολουθήσει την έξοδο μιας χώρας».