"ΌΧΙ" ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά...| Οι διεργασίες σε βάρος του λαού συνεχίζονται...

Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να επιμένει στην άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις. Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων... Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τα επόμενα εικοσιτετράωρα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή.

Το δελτίο τύπου της ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις. Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας» 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε καλέσει τη ΔΗΜΑΡ, να στηρίξει το πακέτο των εργασιακών και εξέφρασε την ελπίδα, πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα στηρίξουν τα μέτρα. Δήλωσε επίσης οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα καταθέσει το πακέτο των μέτρων σε ένα άρθρο στη Βουλή.

Από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Πάρις Κουκουλόπουλος, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αποδέχθηκαν την κατάθεση όλων των μέτρων σε ένα άρθρο αλλά ταυτόχρονα έθεσαν δύο ζητήματα, για τα εργασιακά και τις συντάξεις. Για τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας το επίδομα γάμου και τις τριετίες. Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση τους να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη κλιμακωτά από 6% έως 14% διατηρώντας τα δώρα.

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και τα νέα μέτρα αναφέρει:

«Η τετράμηνη παράσταση που έχουν στήσει οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, δείχνει τον πανικό τους για τις αντιδράσεις που προκαλούν τα σκληρά και ανάλγητα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για όσους υποστηρίζουν μεν ότι τα μέτρα είναι άγρια, αλλά ταυτόχρονα τα υπερψηφίζουν. Η πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση εκτίθεται καθημερινά αφού κρύβει τις αξιώσεις των δανειστών για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους και ταυτόχρονα συγκαλύπτει τη λίστα Λαγκάρντ.

Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση αφού δομικό στοιχείο της κυβέρνησης είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, φυσική συνέπεια της οποίας είναι να ανοίγει τις «ορέξεις» της τρόικα για ακόμα περισσότερες περικοπές και καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων.


Μόνη λύση είναι οι μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις του λαού που θα ανατρέψουν την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική και θα ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση
».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το αν είναι θέατρο οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης μεταξύ άλλων είπε: «Νομίζω ότι στρατηγικά τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις και των τριών κομμάτων δεν υπάρχουν διαφορές μεγάλες και αγεφύρωτες. Όταν λένε πάση θυσία στην ευρωζώνη, πάση θυσία στο ευρώ, μονόδρομος η ΕΕ κλπ. Κακά τα ψέμματα, για οποιοδήποτε κόμμα - όχι μόνο γι αυτά τα τρία - θεωρείται μονόδρομος η ΕΕ, τα περιθώρια των ελιγμών είναι λίγα. Από κει και πέρα ο καθένας σκέφτεται βεβαίως, δέχεται την πίεση του λαού, των εργαζομένων, τον αντίκτυπο της λαϊκής δυσαρέσκειας». 

Η Χρυσή Αυγή προειδοποιεί ότι «Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ακόμη και αν υπερψηφιστούν», συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου που διένειμε σήμερα γράφει: «Τα μέτρα που έρχονται στη βουλή είναι καταστροφικά για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Να γνωρίζει ο θλιβερός θίασος της συγκυβέρνησης ότι ακόμη και αν πετύχει την υπερψήφισή τους, συντόμως η εφαρμογή τους θα καταστεί αδύνατη.»