Έξι νέοι σκηνοθέτες καταγράφουν την Αθήνα της κρίσης

Η Ελλάδα της κρίσης, η Αθήνα της ζέστης, των μεταναστών, της φτώχειας, των χαμένων ονείρων. Αυτά είναι τα θέματα έξι ταινιών μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν όταν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας... ζήτησαν από έξι νέους σκηνοθέτες να μιλήσουν με την κινηματογραφική τους μηχανή για την πρωτεύουσα.

Οι ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν με αφορμή το 2ο Athens Open Air Film Festival και προβλήθηκαν και στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας. Το πρωί της Πέμπτης παρουσιάστηκαν σε ειδική προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Από τις ταινίες ξεχωρίζουν οι 45 Βαθμοί του Τζώρτζη Γρηγοράκη για έναν άνδρα που αλλάζει υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, ο Αγώνας Δρόμου της Δήμητρας Νικολοπούλου για μια γυναίκα που προσπαθεί να πληρώσει τη ΔΕΗ (αλλά οι περιστάσεις την εμποδίζουν) και το Hands του Γιάννη Μπουγιούκα με τη συγκινητική εικόνα ενός συσσιτίου -στο οποίο η σφραγίδα του Γιώργου Ζώη που είχε την ιδέα είναι καθοριστική.

Αναλυτικά, οι ταινίες είναι οι:

Αγώνας Δρόμου της Δήμητρας Νικολοπούλου

Στο σπίτι της Αθηνάς, άνεργης εδώ και καιρό, κόβεται το ρεύμα. Πηγαίνοντας προς τη ΔΕΗ, μήπως καταφέρει να κάνει κάποιο διακανονισμό με τα τελευταία της 60 ευρώ συναντά έναν άνεργο πατέρα που το παιδί του πεινάει, έναν Πακιστανό μικροπωλητή που δεν την αφήνει ήσυχη αν δεν αγοράσει κάτι, μια γυναίκα που ψάχνει τρόφιμα στα σκουπίδια, έναν ηλικιωμένο που δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του.

45 Βαθμοί του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Μια μητρόπολη έτοιμη να εκραγεί. Ένας άνδρας μεταλλάσσεται υπό το οικονομικό βάρος. Μια ματιά στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ανεμογραφία της Ολίβια Τφαρντόφσκα

Μία γυναίκα βγαίνει στον δρόμο πολύ νωρίς επειδή είχε ξυπνήσει ακόμα πιο νωρίς και δεν είχε τίποτα που να ήθελε να κάνει. Δεν ήξερε ποιον δρόμο να πάρει, ο άνεμος όμως φυσούσε πιο δυνατά προς τη μία μεριά και προς τα εκεί που φυσούσε συνέχισε τον δρόμο της.

Επιχείρηση: Ξένιος Ζευς του Δημήτρη Ζάχου

Για ακόμα μια φορά, η Αθήνα επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων. Επιμήκυνση. Εφεδρεία. Νέα μέτρα λιτότητας. Διαπραγμάτευση. Ένας ξένος αξιωματούχος φτάνει στην Αθήνα για συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα. Όμως, ο Ξένιος Ζευς κάνει τα δικά του...

Κυψέλη του Γιάννη Κατσάμπουλα

Ένα νεαρό ζευγάρι έχει μείνει στην άδεια -εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών- πόλη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η κοπέλα χάνει το ακριβό κινητό της που έχει πολύτιμα στοιχεία της δουλειάς της. Η αναζήτηση του κινητού στην πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία της Αθήνας θα φανερώσει το σύγχρονο δράμα της Κυψέλης, το παλιό μεγαλείο της και τη σημερινή υποβάθμιση της.

Hands του Γιάννη Μπουγιούκα

Μια ατέλειωτη ουρά ανθρώπων περιμένει να πάρει ένα κομμάτι ψωμί και ένα πιάτο φαγητό στην Αθήνα του σήμερα. Ο σκηνοθέτης κάνει κοντινό πλάνο.