Αμείλικτοι οι στόχοι του νέου μνημονίου για την Υγεία

Ασφυκτικά πλαίσια στη δαπάνη Υγείας έως το 2014, θέτει το νέο σχέδιο μνημονίου για την Υγεία. Το Iatronet.gr παρουσιάζει συνοπτικά το σκέλος του κειμένου, το οποίο φέρει (κατ΄ ευφημισμόν) τον τίτλο 'Modernising the health care system' (εκσυγχρονίζοντας το σύστημα Υγείας):

  • Ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 10% έως το τέλος του έτους και επιπλέον 10% έως το τέλος του 2013.
  • Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ το 2012 και στόχος είναι να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ έως το 2014.
  • Το 2013, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να περιοριστεί στα 2,44 δισ. ευρώ.
  • Ο στόχος είναι να φτάσει η δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ έως το 2014.
  • Η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 1,3% του ΑΕΠ το 2014.
Στην περίπτωση που οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επιτευχθούν, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, όπως 'πλαφόν' συνταγών ανά γιατρό, νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και των ποσοστών κέρδους και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Ποσοστά έκπτωσης

Στο κείμενο του μνημονίου προβλέπονται, επίσης, ποσοστά έκπτωσης (rebates) και για τα ακριβά σκευάσματα.Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενθαρρύνεται να διαπραγματευτεί περαιτέρω έκπτωση 5% στα 200 πιο εμπορικά σκευάσματα.

Για τα δημόσια νοσοκομεία, προβλέπεται επιτάχυνση των συγχωνεύσεων, μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των μονάδων και μετατροπή των μικρών νοσοκομείων σε ειδικές μονάδες.