«Φωτιά στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση Grexit»

Μόνο για την Ελλάδα η ζημιά στην ανάπτυξη αναμένεται να αγγίξει τα 164 δισ.ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλήν μέχρι το 2020 σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Prognos AG.

Με δραματικούς τόνους περιγράφονται οι συνέπειες που θα έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, σε έκθεση της Prognos AG για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, ο κίνδυνος να προκαλέσει παγκόσμια κρίση είναι μεγάλος, καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά οι χώρες της Ευρώπης και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η χώρα θα βιώσει μία εθνική χρεοκοπία, με μαζική υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, έκρηξη της ανεργίας και μείωση της ζήτησης, προβλήματα που σύντομα θα κάψουν και τους εμπορικούς εταίρους της.

Μόνο για την Ελλάδα η ζημιά στην ανάπτυξη αναμένεται να αγγίξει τα 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλήν μέχρι το 2020, ενώ για τις 42 μεγαλύτερες οικονομίες που παρακολουθεί το ίδρυμα, οι συνολικές ζημίες υπολογίζονται στα 674 δισ. ευρώ συνολικά.

Παράλληλα, η έκθεση σημειώνει ότι εάν η Πορτογαλία ακολουθήσει τον δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη, μόνο η ζημιά για τη Γερμανία υπολογίζεται στα 225 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαγραφές δανείων 99 δισ. ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνολικές ζημίες στην ανάπτυξη υπολογίζονται στα 2,4 τρισ. ευρώ.

Ακολούθως, αν ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι και η Ισπανία, η μείωση της ανάπτυξης, μόνο για τη Γερμανία, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 850 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, δηλαδή 10.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται στο 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ για τις 42 χώρες που παρακολουθεί το ίδρυμα οι ζημίες υπολογίζονται στα 7,9 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί η μετάδοση της πυρκαγιάς» προειδοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Bertelsmann, Aart De Geus.