Α. Τσίπρας στο Reuters: «Τα νέα μέτρα θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία..»

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πρακτορείο Reuters, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει... όπως αναμένεται, τα μέτρα, που, αν επιβληθούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, έχουμε ήδη 20% μείωση του ΑΕΠ, πράγμα το όποιο καταδεικνύει μια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα μοιάζει πια με χώρα καταστραμμένη από πόλεμο» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

«Αν λοιπόν, επιβληθούν και νέα μέτρα, νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς λοιπόν δε θα σταθούμε μόνο στο να τα καταψηφίσουμε στη Βουλή, αλλά θα καλέσουμε όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από τα κόμματα στα όποια ανήκουν, να σταθούν μπροστά στην ιστορική τους ευθύνη και να πράξουν σύμφωνα με την συνείδησή τους», επισημαίνει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το αν θα παραιτηθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκληθούν νέες εκλογές, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Αν οι κυβερνήσεις έρχονται υποσχόμενες κάποια πράγματα, κάνουν ακριβώς τα αντίθετα και η πολιτική τους βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λάου, τότε οι κυβερνήσεις αυτές δεν μπορούν να αντέξουν».

»Για εμάς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί το να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κόλπα, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης, αλλά είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκουμε συμμάχους, όχι μονό σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στους πολίτες που από φόβο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

«Αν ψηφίσετε εναντίον των νέων μέτρων, η Ελλάδα ρισκάρει να χρεοκοπήσει, καθώς χρειάζεται χρήματα για να πληρώσει αυτό το χρέος το οποίο διογκώνεται. Είστε έτοιμος να πάρετε το ρίσκο αυτό;» ερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και απαντά: «Η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν έχουν ακόμα χρεοκοπήσει οι τράπεζές της, διότι αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες, θα απειληθεί με χρεοκοπία συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν είναι πραγματικές τράπεζες. Είναι ανοιχτές και μπορούν τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα, ακριβώς διότι η ΕΚΤ μπορεί να τους δίνει ρευστότητα. Και τους δίνει ρευστότητα όχι από φιλευσπλαχνία, από φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γιατί ξέρουν παρά πολύ καλά ότι το ρίσκο της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογο με το όφελος μιας τέτοιας προοπτικής».

«Σας θυμίζω ότι ήδη έχουν βγει έρευνες εγνωσμένων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, που κοστολογούν τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με την πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης. Και το κόστος αυτό φτάνει στα 17 τρισ. ευρώ για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, γιατί μια τέτοια εξέλιξη δε θα έχει επίδραση μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» παρατηρεί ο κ. Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα δεν κυβερνούν στην πραγματικότητα τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Στην Ελλάδα την πραγματική εξουσία έχει μια χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, σε συνεργασία με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και με τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.