Αισιoδοξία στο “Γερμανικό Διευθυντήριο” για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας!

Για «πιθανότητες» να εξευρεθεί λύση για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έκανε λόγο η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο... προειδοποιώντας ωστόσο ότι η διαδικασία θα είναι αργή και ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν διά μιας.

Απέφυγε δε να αναφερθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας ή ακόμη και στους λόγους αποτυχίας του ολονύχτιου Eurogroup, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθειά του.

Για πρόοδο σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι "καθήκον" του είναι "να αναζητήσει και να βρει" μια συμφωνία ώστε να αποδεσμευτεί και να εκταμιευθεί η νέα δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Συμφωνία την επόμενη Δευτέρα αναμένει και ο Σόιμπλε

Για πρόοδο σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος σχετικώς με την επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup, αλλά για και την έγκριση της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.

«Έχουμε συνθέσει ιδέες σχετικώς με το πώς αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί. Συμφωνούμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επαναγορά χρέους», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μετά την συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013 και πρόσθεσε ότι κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα προτιμούσαν την μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ελλάδας σε ποσοστό κοντά στο μηδέν.

Β. Σόιμπλε: Πραγματικός ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ αν δεν βρεθεί λύση

Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.

Εξάλλου, πιθανή θεωρεί μια συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. «Υπάρχουν πιθανότητες, δεν ξέρω, αλλά υπάρχουν πιθανότητες για λύση την επόμενη Δευτέρα» τόνισε η κ. Μέρκελ.

Ακόμη, η Ανγκέλα Μέρκελ φέρεται να εξέφρασε την υποστήριξή της σε μια ενδεχόμενη μικρή αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ταμείου "διάσωσης" της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση των εγγυήσεων που παρέχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) κατά 10 δισ. ευρώ.