Μεγάλες αλλαγές την τελευταία στιγμή στο φορολογικό

Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά για τους νέους και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και απασχολούνται σε έναν εργοδότη, αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος και... υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων «πέρασαν» την τελευταία στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποφασίσθηκαν τα εξής:

1. Φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και απασχολούνται σε έναν εργοδότη. Από το 2013 εξαιρούνται από την υποχρεωτική καταβολή του ειδικού τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Όσοι απασχολούνται αποκλειστικά σε έναν εργοδότη και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των αυτοαπασχολούμενων αλλά με την νέα κλίμακα των μισθωτών. Για το έτος 2012 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κανονικά το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.

2. Νέοι επαγγελματίες ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Για τα πρώτα τρία χρόνια άσκησης του επαγγέλματος θα φορολογούνται με νέα κλίμακα. Συγκεκριμένα στα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%. Για παράδειγμα ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 2.600 ευρώ αντί 3.900 ευρώ. Οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 32% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

3. Τέλος επιτηδεύματος. Αυξάνεται από 300 ευρώ σε 600 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης. Επίσης για τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, το τέλος επιτηδεύματος διπλασιάζεται και διαμορφώνεται σε 800 ευρώ από 400 ευρώ σήμερα.

4. Τρίτεκνοι - πολύτεκνοι. Αυξάνεται κατά 50 ευρώ το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα. Συγκεκριμένα για τρίτεκνους και πολύτεκνους με ετήσια εισοδήματα έως 45.000 ευρώ θα χορηγείται πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ το χρόνο. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται επιπλέον του ήδη προβλεπόμενου οικογενειακού επιδόματος των 40 ευρώ το μήνα για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 50 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε επόμενο. Με την αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος περιορίζονται οι απώλειες που θα έχουν οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά μετά την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων.

5. Υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση. Από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση όλα τα εισοδήματα που αποκτούν ακόμη και αυτά που έχουν φορολογηθεί (π.χ. τόκοι καταθέσεων, αποδόσεις από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, κέρδη από μετοχές κ.λπ.). Με την υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διενεργεί έλεγχο του «πόθεν έσχες». Στόχος είναι να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις όλων των Ελλήνων. Περίπου 8,4 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να δηλώσουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους.

Ανοιχτά ζητήματα

Ακόμη και μετά τη χθεσινή σύσκεψη δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων σε όλα τα επιμέρους ζητήματα του φορολογικού νομοσχεδίου.

Για να «κλείσουν» τα ανοιχτά θέματα, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη ώστε να οριστικοποιηθούν όλες οι διατάξεις και να ενημερωθεί η τρόικα πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ ζητά να εξαιρεθούν οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ενώ διαφωνεί με την ΔΗΜ.ΑΡ. για το ζήτημα της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.

Επίσης η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά να υπάρξει ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και οι τόκοι των καταθέσεων να φορολογηθούν με 17,5% (αντί 15%).

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη διευκρίνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλιστούν τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014.

Αυτά όπως προκύπτει από τη συμφωνία με την τρόικα ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ.
«Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε ο υπουργός.
 της Μαρίας Βουργάνα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ