H ΕΚΤ από 1/3/2014 θα εποπτεύει τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή συμφωνία των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να θέσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικεφαλής όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης...
στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας, ανοίγοντας το δρόμο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες αφού διήρκησαν 14 ώρες με βασικό εμπόδιο τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ στην ενιαία εποπτεία των τραπεζών.

Ο νέος μηχανισμός εποπτείας θα είναι έτοιμος προς λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014 και θα ενταχθούν αυτομάτως υπό την εποπτεία της ΕΚΤ 200 εμπορικές τράπεζες, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, Michel Barnier.

Στο μεταξύ, ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM θα μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τις τράπεζες κάνοντας χρήση των δικών του διαδικασιών και με τη συνδρομή των εποπτών της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα έχει συνολική πρόσβαση στις τραπεζικές πληροφορίες, ενώ ίση αντιμετώπιση θα έχουν και οι εκτός της ΕΕ χώρες που θα ενταχθούν στο σύστημα εποπτείας.

Η συμφωνία θέτει προϋποθέσεις ως προς το μέγεθος των τραπεζών. Στον μηχανισμό θα ενταχθούν τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ ή με ισολογισμούς που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% της εγχώριας παραγωγής της κάθε χώρας. Κάθε χώρα θα συμπεριλάβει τουλάχιστον τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζές της εκτός αν θα συντρέχουν άλλες ειδικές συνθήκες.