Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Είμαστε αλαζόνες και ανιστόρητοι. Αγνοούμε όσα πρόσφερε η Ελλάδα στην Ευρώπη»

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προς τους εκατομμυριούχους Έλληνες, που φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

«Ενθαρρύνω, με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη μέλη» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως α μέτρα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ο Γιούνκερ πάντως χαρακτήρισε καλύτερη χρονιά το 2013 για την ευρωζώνη σε σχέση με το 2012, τονίζοντας πως διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα σαν σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική βουλή και στη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ».

«Για μένα, η ΕΕ και η ευρωζώνη θα ήταν ατελής χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση για το αν θα ήθελε να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.