Στοιχεία ΣΟΚ της ΕΛΣΤΑΤ για την φτωχοποίηση του ελληνικού πληθυσμού

Εκτίναξη στο 22,9% του πληθυσμού το 2011 από το 16,8% έναν χρόνο πριν σημειώθηκε στο ποσοστό όσων πολιτών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καταγράφεται σε περιοδική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα...

Ο νέος δείκτης καταγράφει την μεγάλη άνοδο των φτωχών το πρώτο έτος του μνημονίου, και στον υπολογισμό περιλαμβάνονται οι κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Επομένως, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, προκαλεί ανησυχία τι θα δείξουν και οι επίσημοι αριθμοί όταν ετοιμασθούν οι μετρήσεις για το 2012 και το 2013, μετά δηλαδή το "τέλος" πολλών κοινωνικών επιδομάτων.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι ο δείκτης των υλικών στερήσεων αυξήθηκε από το 24,1% του πληθυσμού το 2010 στο 28,4% το 2011 (αδυναμία πληρωμής ενοικίων, πετρελαίου θέρμασης, δόσεων δανείου, ΔΕΚΟ κλπ). Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι μεγαλύτερη φτώχεια αντιμετωπίζουν οι μονογονεικές οικογένειες, και οι γυναίκες.
 
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που ζουν σήμερα υπό συνθήκες φτώχειας ή στα όρια της φτώχειας το τρέχον έτος, 2013, θα υπερβαίνει κατά πολύ το 30% του πληθυσμού!