Ψήφισμα εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έπειτα από τέσσερις ημέρες απεργίας ενάντια στο περιεχόμενο της ΚΥΑ και υπέρ της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κυβέρνηση επιμένει στην ανάλγητη πολιτική που απορρέει, όπως μας λέει, από το μνημόνιο.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση διαγράφει δικαιώματα δεκαετιών και εξαφανίζει το στοιχειώδες δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα μειώνει τους μισθούς στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.

Επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, επειδή θέλουμε προσωπική, επαγγελματική και οικονομική αξιοπρέπεια, αλλά και επειδή θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, προτείνουμε τα εξής στην Ένωση:

1. Ανεξάρτητα από το αν υπογραφεί η ΚΥΑ, να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, διαδηλώσεις, χάπενινγκ και άλλες εξωστρεφείς δράσεις) τουλάχιστον μέχρι να λάβουμε γραπτώς από την κυβέρνηση την υπόσχεση Κεδίκογλου ότι, εκτός των μισθολογικών κλιμακίων, κατά τα λοιπά ισχύουν όσα προβλέπονται από στις συλλογικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΣΗΕΑ.

2. Συνέχιση του αγώνα στο ΑΜΠΕ με επαναλαμβανόμενες καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας, 9.00-12.00, 15.00-18.00, 21.00-23.59, μέχρι την υλοποίηση της ανωτέρω υπόσχεσης. Επισημαίνουμε την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική συνεννόηση με την ΕΣΗΕΜΘ ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη.

3. Σε κάθε περίπτωση, δεν διαχωρίζουμε τη στάση μας από τα άλλα δημόσια ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι σε ΕΡΤ, ΑΜΠΕ, Γραμματεία, δημοτικά ραδιόφωνα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. 4. Διεκδικούμε μαζί με τους συναδέλφους της ΕΡΤ την «έξοδό» μας από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Τα μεγάλα εθνικά ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων δεν είναι ΔΕΚΟ.
 
4. Διεκδικούμε μαζί με τους συναδέλφους της ΕΡΤ την «έξοδό» μας από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Τα μεγάλα εθνικά ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων δεν είναι ΔΕΚΟ.

5. Ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις αφορά όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο. Δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ οφείλουν να κινητοποιηθούν μαζί ως μέρη αυτού του ενιαίου αγώνα.

Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΣΗΕΑ.