Στους G20 η ισοτιμία του ευρώ και άλλων νομισμάτων

Η πολιτική συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία κάλεσε μάλιστα σε συντονισμένη δράση τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συγκρατούμε τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής τιμής ή ασταθείς κινήσεις που έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Για αυτό ζήτησα να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση στο θέμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Θα προωθήσουμε το θέμα στην συνάντηση των G20 στην Μόσχα, στο πλαίσιο των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου. Τα προβλήματα της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν αφορούν μόνο το ευρώ, αλλά υπάρχει προβληματισμός και για άλλα μεγάλα νομίσματα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα τεθεί το θέμα στην συνάντηση των ισχυρότερων του πλανήτη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να ορίσουν ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για την ισοτιμία του ευρώ, ως αντίδραση στην πρόσφατη ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος που πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.