ΚΥΠΡΟΣ: Ομόφωνη απόφαση πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
 
 Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια». Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε "κούρεμα" καταθέσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν περιλαμβάνει "κούρεμα", αλλά δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για να εξασφαλιστεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ. Πάντως, εξετάζεται από νομικής πλευράς εάν για τη σύσταση του Ταμείου χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ή το Ταμείο θα έχει τη μορφή ιδιωτικού φορέα. Αν χρειαστεί νομοσχέδιο, είναι μάλλον απίθανο αυτό να κατατεθεί στην Βουλή σήμερα.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα κλίμα ομοψυχίας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται κλίμα μέσα από φήμες και ψιθύρους, που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα.

Η προσπάθεια είναι, προσέθεσε, να γίνουν όλα μέσω των διαδικασιών και των πλαισίων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup. To απόγευμα συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.

Συνεχίζεται μια συλλογική προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με δεδομένη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβεται απόλυτα, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, στις 15 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup, και έχοντας υπόψη την αντίθετη άποψη των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς όλες τις προσφερόμενες κατευθύνσεις και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι ετοιμάζεται από τη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα κατατεθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 σήμερα. «Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν τον κυπριακό λαό ότι η ηγεσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί να οδηγήσουν τη χώρα έξω από το αδιέξοδο», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
ΑΜΠΕ