Κρούγκμαν: Να βγει η Κύπρος από το ευρώ για να... προκόψει!

«Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Θα πονέσει, αλλά μόνον έτσι θα σωθεί», υποστηρίζει ο βραβευμένος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους Financial Times έστω κι αν, όπως τονίζει, προηγηθεί μία ιδιαίτερα επώδυνη περίοδος.

«Η παραμονή στο ευρώ», προσθέτει ο Κρούγκμαν, «συνεπάγεται τεραστίων διαστάσεων σοβαρή πίεση, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο τομέα εξαγωγών. Η αποχώρηση από το ευρώ και η απελευθέρωση του νέου νομίσματος θα “εκτόξευε” αυτήν την προσπάθεια».

Ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει επίσης πως, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο εμπορικό προφίλ της Κύπρου, θα διαπιστώσει πόση ζημιά θα υποστεί η χώρα.

«Πρόκειται για μια πολύ ανοικτή οικονομία, με δύο βασικούς τομείς εξαγωγών: Τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό. Ο ένας από τους δύο μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό θα οδηγούσε από μόνο του σε τεράστια ύφεση. Κερασάκι στην τούρτα, είναι η τρόικα, η οποία απαιτεί νέα λιτότητα, αν και η χώρα είχε σκληρά ισοζύγια. Δεν θα εκπλαγώ εάν δω μία μείωση της τάξεως του 20% του πραγματικού ΑΕΠ».