Δημήτρης Κουτσούμπας: "Ο Μπρεχτ έδειξε τον δρόμο απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση"

«Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, αφιερωμένα στο έργο και την προσωπικότητα μεγάλων, πρωτοπόρων διανοητών-καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Κώστας Βάρναλης. Φέτος κάνουμε ένα πιο τολμηρό βήμα -άλμα θα το χαρακτήριζα- αφιερώνοντας το συνέδριο στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον μεγαλύτερο θεατρικό συγγραφέα του 20ού αιώνα, σκηνοθέτη, ποιητή, διανοητή, τον στρατευμένο στην υπόθεση της απαλλαγής του κόσμου από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο άνοιγμα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Δ. Κουτσούμπας για τον Μπρεχτ.
«Ο Μπρεχτ υπήρξε μεγάλος κομμουνιστής διανοούμενος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Έδωσε όλες τους τις δυνάμεις σκύβοντας πάνω στα ανθρώπινα προβλήματα, για να δείξει -μέσω του έργου του- το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι ήταν η υλιστική διαλεκτική μέθοδος ανάλυσης και αναζήτησης της λύσης των προβλημάτων που ξεχώριζε τον Μπρεχτ από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους επίσης συναντήσαμε ταλέντο και ανθρωπιά και πρόσθεσε ότι «στο πρόσωπο και στο έργο του Μπρεχτ δίνεται ολοκληρωμένη η απάντηση, ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να βοηθά τον άνθρωπο να μάθει να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια, στην ίδια την πάλη των τάξεων».
ΑΜΠΕ